Товарну станцію "Новоселиця" закрили з порушеннями діючого законодавства
top of page

Товарну станцію "Новоселиця" закрили з порушеннями діючого законодавства



Це випливає з листа Міністерства інфраструктури, який отримала у відповідь на своє звернення Новоселицька міська рада. Станцію закрили не погоджуючи це з Міністерством, що порушує встановлену процедуру.

"Міністерство інфраструктури України на виконання доручення Віце-прем’єр-міністра України Кістіона В.Є. від 17. Ц . 2018 №49669/1/1-18 розглянуло депутатське звернення народного депутата України Тіміша Г. І. від 10.12.2018 №401/01-111 щодо недопущення закриття залізничної станції «Новоселиця» та відновлення АТ «Укрзалізниця» її роботи (звернення Новоселицької районної ради Чернівецької області рід 30.11.2018 № 444, рішення XV позачергової сесії Новоселицької міської ради Чернівецької області II скликання від 06.12.2018).

Повідомляємо, що процедура закриття залізничних станцій повністю врегульована чинним законодавством України.

Відповідно до статті 7 Закону України «Про залізничний транспорт» органи управління залізничним транспортом разом з відповідними місцевими органами виконавчої влади, органами місцевого самоврядування вирішують питання експлуатації малодіяльних збиткових залізничних дільниць, станцій, а також залізничних під’їзних колій, що перебувають на балансі АТ «Укрзалізниця».

У разі неприйняття органами місцевого самоврядування (протягом 6 місяців після звернення залізниці) рішень про компенсацію збитків з місцевих бюджетів або за рахунок підприємств, що обслуговуються цими дільницями, станціями та під’їзними коліями, АТ «Укрзалізниця» за погодженням з центральним органом виконавчої влади в галузі транспорту має право прийняти рішення про закриття малодіяльних збиткових залізничних дільниць, станцій та залізничних під’їзних колій.

Слід зазначити, що у 2018 році до і Мінінфраструктури не надходили ініціативи АТ «Укрзалізниця» щодо погодження закриття залізничної станції "Новоселиця".

Таким чином, Міністерство інфраструктури України відповідно до процедури, передбаченої статтею 7 Закону України «Про залізничний транспорт», протягом 2018 року не погоджувало АТ «Укрзалізниця» закриття жодних малодіяльних збиткових залізничних дільниць, станцій та залізничних під’їзних колій.

При цьому інформуємо, що в Мінінфраструктури 13.09.2018 відбулася міжвідомча нарада з питань доцільності закриття залізничних станцій АТ «Укрзалізниця», у якій взяли участь, зокрема, представники Дніпропетровської, Львівської, Рівненської та Харківської обласних державних адміністрацій, АТ «Укрзалізниця», Американської торговельної палати в Україні, Європейської бізнес асоціації та вантажовідправників.

За результатами цієї наради надано відповідні доручення щодо проведення в стислі строки зустрічей АТ «Укрзалізниця» на рівні обласних державних адміністрацій разом з відповідними місцевими органами виконавчої влади, органами місцевого самоврядування щодо експлуатації малодіяльних збиткових залізничних станцій з метою вирішення питань компенсації збитків з місцевих бюджетів або за рахунок коштів підприємств, що обслуговуються цими станціями.

Крім того, під час зустрічі Міністра інфраструктури України 18.10.2018 із Наглядовою радою АТ «Укрзалізниця» також обговорювалися питання доцільності закриття залізничних станцій. У результаті обговорення Товариству рекомендовано дотримуватися вимог, установлених статтею 7 Закону України «Про залізничний транспорт».

Водночас за результатами розгляду вищезазначених питань у Кабінеті Міністрів України під час наради під головуванням Віце-прем’єр-міністра України Кістіона В. Є., яка відбулася 23.10.2018, АТ «Укрзалізниця» разом із Мінінфраструктури доручено додатково проаналізувати з урахуванням соціальної складової показники ефективності роботи малодіяльних та збиткових залізничних станцій, що пропонуються до закриття чи обмеження роботи, провести консультації з громадськістю, народними депутатами України, Мінагрополітики, відповідними місцевими органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування і довести до відома заінтересованих осіб алгоритм проведення рейтинг-аналізу діяльності залізничних станцій.

Зазначаємо, що інформацію, наведену у депутатському зверненні та зверненнях депутатів Новоселицької міської ради і Новоселицької районної ради, узято до уваги. Міністерство інфраструктури України в межах своїх повноважень продовжує здійснювати постійний контроль за діяльністю залізничного транспорту."

751 перегляд0 коментарів
bottom of page