top of page

Політики сюди не доїжджають

Новопсковська об’єднана громада – це перша в Україні об’єднана громада. Але вона цікава не тим, що перша. Уваги журналістів їй не бракує з 2015 року. У громаді проживає 12,5 тисяч населення. У самому селищі, яке одночасно є і районним центром, - 10 тисяч. За перспективним планом Новопсковська громада повинна була зайняти пів Новопсковського району, хоча розглядався і варіант - "один район - одна громада". Тут було зламано не менше списів, аніж будь-де. В результаті – прийнято рішення про об'єднання тільки двома громадами: Новопсковською і Осиновською сільською. Однак, тепер йде мова про дооб'єднання.

Екскурсія розпочалася установою, якою,відчувається, і це цілком заслужено, пишається сільський голова Вадим Гаєв - центру надання адміністративних послуг. Тут все виглядає суперсучасно і по-європейськи: відкритий простір, електронні засоби реєстрації, жодних черг, є навіть кімната для дітей. Продовжился центром культури, залами, де займаються творчі гуртки: все виблискує свіжою фарбою, сяє склом і вилискує оксамитом. Тож перше питання, яке я поставив голові ОТГ Вадиму ГАЄВУ - як вам керувати показовою громадою?


- Та ви що, яка показова? При створенні громади жодної мови не було про якусь показовість, це не було вказівкою "згори". Скоріше - навпаки. Свого часу знайшлися люди, які зрозуміли, що варто ризикнути і почати щось змінювати. Мені шкода, що ми тоді не пішли за перспективним планом, через що частково втратили державну субвенцію. Одним із головних завдань ми від початку вважали участь в різних міжнародних проектах. Це на сьогодні наше адмінприміщення, де розташувався ЦНАП, центр культури і дозвілля, інші установи громади виглядає більш-менш привабливо. Ще недавно це була стара будівля з жовтими стелями, облізлими стінами, прогнилими підлогами. ЦНАП, фактично, створювали за рахунок коштів програми розвитку ООН: витрачено 1,8 млн грн. на проведення капітального ремонту, закупівлю обладнання, навчання персоналу. Додаткові кошти витратили на обладнання для виготовлення ІD-карток і закордонних паспортів. Сьогодні вся процедура займає не більше 20 хв., діє електронна черга, є дитяча кімната. Також створюємо підрозділи в інших населених пунктах громади, щоб людям не доводилося їздити до центру за кожною довідкою чи за субсидією, наприклад. Ще одним масштабним проектом стало створення Центру культури і дозвілля. Цю роботу проведено за кошти субвенції соцекономрозвитку за участі громади. Тепер, подивіться на наш будинок культури, який став справжнім центром культурного життя громади, локацією, де відбуваються всі події. Що тут було раніше - не хочеться навіть розповідати. На жаль, нам не вистачило коштів на нові стільці. Оновили ті, що були. Втім, головним було не приміщення, а те, щоб сюди потяглися люди. Всі заходи у нас, звісно, безкоштовні, але доводиться видавати глядачам квитки, бо зал не вміщає всіх охочих.

- Звернув увагу на одне незвичне, як для українських міст і сіл, явище: на вулицях Новопскова немає жодного бездомного пса?

- Це було одним із перших рішень, прийнятих селищною радою. Собаки нас, так би мовити, заїдали. З бюджету виділили кошти на стерилізацію. Тепер щороку виділяємо 30-40 тисяч на те, щоб підтримувати ситуацію на такому рівні. Одним із головних наших здобутків я вважаю те, що рішення у нас приймаються не головою чи апаратом, а колегіально. Навіть такі, наприклад, де саме у селищі встановити лавочки чи ліхтарі (більшість в усіх населених пунктах на сонячних батареях, це ще один міжнародний проект: авт.). Вчимо молодь, проводимо засідання молодіжної ради. У 2016 році створили бюджет участі, тож формуємо бюджет спільно.

- Яка ситуація з апаратом? До речі, для багатьох громад проблемою є кваліфіковані кадри.

- Як і для нас. За штатним розкладом в апараті 50 працівників. Штат сформований, єдине - шукаємо начальника відділу ЖКГ, який звільнився і не вистачає одного спеціаліста. За рейтинговими показниками витрат на апарат ми десь у середині списку в області. Брак кадрів відчувається. Дуже багато наших людей їдуть на навчання у великі міста і не повертаються. Так, на жаль, було завжди. Але ми навчаємо власні кадри, заохочуємо перспективну молодь, так, наприклад, "переманили" дівчину, яка професійно працює в системі "Прозорро". Як - це наш маленький секрет.

- Ви вже перебрали управління бюджетними галузями на себе?

- Так, в нашому управлінні практично вся освіта - шкільна, дошкільна, позашкільна. Тобто, спортшкола, музична школа, художня, нині приймаємо бібліотеки і музей. Ще не під нашим управлінням первинна медицина, але ось добудуємо амбулаторію...

- До речі, про стосунки в цьому напрямі з районною владою...

- Ви розумієте, більшою частиною наша районна рада - все ті ж "регіонали", для яких найбільша загроза - втрата адміністративного впливу. Тому цей процес відбувався дуже складно. Ми навіть судимося щодо передачі майна в нашу комунальну власність.

- Як формується бюджет громади?

- У 2018 році він склав понад 100 млн грн., з яких 49 - власні надходження, решта - субвенція, грантові кошти тощо. На території громади є газове підприємство, військова комендатура. Також це надходження від оренди земель. Хоча, левова частина надходжень, все ж таки, - податок на доходи фізичних осіб. Ми розуміємо, що перспектива єдина - формувати власну базу надходжень. Це складно, але перші кроки робимо. Так, наприклад, проводимо акцію "Купуй відповідально", бо складається таке враження, якщо подивитись на акцизні надходження, що наші люди п'ють лише чаї, їх же і курять. Тож переконуємо населення вимагати чек на всі придбані в магазинах товари. Таким чином надходження від акцизного збору на продаж алкоголю і тютюну зріс до 600 тис. грн.

- Які проекти реалізуєте сьогодні?

- Насамперед, із роздільного збору сміття: збудували 14 майданчиків, придбали контейнери. Зараз готуємо проект на придбання сортувальної лінії, також сподіваємось на міжнародні інституції. Намагаємось додати туристичної привабливості. Проводимо на Медовий Спас фестиваль меду, який набуває популярності, щосуботи проводимо фестиваль просто неба на березі річки Айдар в пляжній зоні, куди запрошуємо артистів і глядачів звідусіль. Проводили "Європейські тижні" мобільності – коли люди катаються на роликах, скейтах.

- Ви були першими. Просто цікаво, як ви особисто наважились йти на вибори голови ОТГ, коли ще ніхто не знав як воно буде: ні законів, ні досвіду?..

- Приймав рішення про початок об'єднання не я. Так, ризикнув виставити кандидатуру на голову громади. Тож коли обрали, довелося просто працювати. Ми потрапили, як тепер кажуть, у перший вагон, але втратили багато через те, що у нас мало сільського населення. Втім, нам не довелося скорочувати школи, вдалося реконструювати навчальні заклади, взяти участь у кількох великих проектах. Але головна запорука того, що громада має певний успіх, якому дехто навіть заздрить, у тому, що люди хотіли змін. Такими зараз є люди, які працюють в апараті виконкому, депутати, старостами обрані нові місцеві люди, які також допомагають втілювати ідеї у життя. Тому, думаю, перспектива є.

- Діячі столичного рівня, депутати допомагають?

- Політики сюди не доїжджають.

54 перегляди0 коментарів

Інформаційне агентство "НОВОСЕЛИЧЧИНА"

Керівник ІА "НОВОСЕЛИЧЧИНА" Андрій РОМАНЦОВ

+38-099-04-02-007 +38-095-08-33-441

Skype: rayoninfo;  Канал youtube: youtube.com/c/rayoninfo1;  google.com/+rayoninfo1

Email: rayoninfo@yahoo.com;   romashka2009471@gmail.com

  • Facebook Social Icon
  • YouTube Social  Icon
  • Instagram Social Icon
  • Google+ Social Icon
  • Flickr Социальной Иконка
  • RSS Социальной Иконка
bottom of page