top of page
Фото автораРайон Інфо

Хто, як і в кого може вилучити автотранспорт

У Чернівецькій області для потреб української області вилучають автомобілі.

Транспорт вилучають як у різних підприємств, установ та організація, так і у звичайних мешканців області. Під час відеозвернення у Фейсбуці начальник Чернівецької обласної військової адміністрації Сергій Осачук роз'яснив, як саме відбувається процедура вилучення транспорту, який транспорт вилучають, хто і в кого.

«Сьогодні у лавах Збройних сил України служать багато тисяч буковинців. Вони бачать цього кровожерливого ворога і успішно знищують його. Для того, щоб наша армія виконувала свій почесний обов'язок звільнити Україну, їй потрібно дуже багато і великих різних ресурсів», - говорить Осачук.

Він зазначив, що до нього останнім часом надходить багато звернень громадян щодо вилучення транспорту для потреб армії. Така процедура військово-транспортного обов'язку передбачена законодавством України. «В умовах війни такий військово-транспортний обов'язок стосується абсолютно усіх - підприємств, установ, юридичних осіб усіх форм власності - комунальної державної, приватної. Це стосується і фізичних осіб-підприємців, це стосується фізичних осіб громадян України, які хочуть і можуть допомогти українській армії бути мобільною, здійснювати високомобільні бойові маневри і знищувати несподівано та ефективно ворога на нашій території. Законом України, Постановою Кабінету міністрів чітко визначені мобілізаційні наряди, вони були сформовані ще до початку війни», - зазначив начальник ОВА.

За його словами, навантаження на Чернівецьку область, як і на всі західноукраїнські регіони, зросли у кілька разів. Бо величезна територія України, інші області задіяні у боях і не можуть надавати такий транспортний мобілізаційний ресурс. Тому навантаження падає саме на наш регіон і на ті області, які поки перебувають у відносно мирній зоні безпеки. «Ми відповідаємо за всю Україну, ми допомагаємо повністю всій українській армії. І не тільки тим військовим підрозділам, які сьогодні несуть службу і сформовані на території Чернівецького гарнізону. Ви повинні чітко знати, що вилучення за мобілізаційними нарядами транспортних засобів відбувається на законній основі. Право на таке вилучення мають виключно військовослужбовці, офіцери територіальних центрів комплектації, які ще недавно називалися військовими комісаріатами», - додав Сергій Осачук.

Водночас, він закликав людей та правоохоронців бути пильними і не допустити зловживання, прикриття цим військово-транспортним обов'язком будь-яких інших спроб вилучення транспортного засобу для потреб окремих підрозділів або окремих військових структур. «Ніхто не має права вилучити у вас транспортний засіб без складання спочатку мобілізаційного наряду, потім оціночного акту. Дві сторони погоджуються про вартість транспортного засобу, вона фіксується. Потім ви отримуєте акт про передачу транспортного засобу від командира конкретної військової частини. Після цього вступають у силу гарантії з боку держави про повернення цього транспортного засобу у первісному вигляді вам після перемоги, після завершення бойових дій. Якщо транспортний засіб буде пошкоджений, то його відновлять. Якщо транспортний засіб буде втрачений, вам повністю компенсує держава вартість, зазначену у цьому акті прийому-передачі», - запевнив керівник військової адміністрації. Які автомобілі вилучають Іншого алгоритму офіційного вилучення автомобілів не існує, окрім добровільної передачі, подарунку, внеску громадян України, волонтерської спільноти, установ та підприємств конкретній військовій частині. Якщо ви даруєте і не очікуєте і не вимагаєте компенсації.

«Тому я хочу попросити усвідомити, що це є наш із вами обов'язок, внесок. Ворог знаходиться на нашій території, він розкиданий на великій площі. Але найкращі наші військові, наші розвідники, передові загони можуть розвідати, знайти ворога, зненацька на нього напасти і знищити. Для цього потрібні автомобілі з високою прохідною спроможністю, з повним приводом. Саме тому такі автомобілі дуже потрібні нашій армії», - сказав Сергій Осачук. Він звернувся до голів усіх територіальних громад із проханням спілкуватися із людьми, роз'яснювати їм потреби та самостійно формувати колони вилученої техніки і передавати їх на потреби українського війська.

963 перегляди0 коментарів

コメント


bottom of page