Адмінреформа VS децентралізація
top of page

Адмінреформа VS децентралізація

Недолуга адміністративна реформа нищить переваги об’єднаних громад

Мамалигівська сільська об’єднана територіальна громада – одна з перших десяти громад Чернівецької області, що була створена у 2016 році. Потрапити у «перший вагон» децентралізації – не просте рішення, втім, на нього зважились. З різних причин. Насамперед тому, що віддалені від районного центру села завжди були в ролі нелюбимих падчерок влади. Чинників було багато.

Як непросто бути в «першому вагоні»


«Так, піти на це було непросто, - розповідає сільський голова Аркадій Шова, - ми усвідомлювали, що за відсутності відповідної законодавчої, нормативної бази, ми фактично є полігоном для випробовування ідеї децентралізації. Було чимало противників створення громади. Нам говорили – Ви не протримаєтесь і року».

Протримались. Перше, що було зроблено – моніторинг енергозбереження у комунальних закладах: школах, дитсадках, амбулаторіях тощо. Провели енергоаудит. На опалення щороку у громаді витрачали понад 8 мільйонів гривень. Тож перше, на що витратили державну субвенцію – заміна вікон і дверей, утеплення та реконструкція систем опалення. Придбали техніку для утримання комунальних установ та доріг. Інфраструктурна субвенція надала можливість поліпшити ситуацію в населених пунктах громади із залученням власних коштів.

«Було важко, але останнім часом все більше функцій держави перекладають на плечі громад, - продовжує Аркадій Шова. – Хоча пільги, деякі питання освіти, охорони здоров’я, соціального захисту є виключно державними функціями».

Не є секретом, що всі громади Чернівецької області є дотаційними, де брати гроші?

Своя медицина, своя освіта

Мамалигівська громада, також однією із перших, зуміла створити власну медичну службу первинної ланки. Це не було просто і наражалося на спротив районних структур. У школах і дитсадках освітній та методичний процес вирішили проводити спільно із Новоселицькою міською громадою. Це дало свої результати. Господарські витрати взяла на себе громада. А далі почалося незрозуміле, хтось розкресли циркулем нові райони Чернівецької області. І в результаті такого розкреслення історично, ментально і географічно приприпутська Мамалигівська громада опинилася в Дністровському районі. Куди немає навіть придатної дороги. Досі всі служби: рятувальна, податкова, санітарно-епідеміологічна, пенсійна – в Новоселиці. Поліція, соцзахист і військкомат – в Хотині, адміністрація і райрада ген у Кельменцях. Нонсенс?

Навряд чи хтось зважав на те, що Мамалигівська громада має право на самовизначення. Певним чином через автономність проживання румуномовного населення, що вважають себе молдаванами. І цю ситуацію не минають увагою спецслужби однієї з сусідніх держав. «Вей, молдаван приїхав,» - так зустрічають жителів громади у деяких установах Дністровського району. Готуючи "новий" поділ, автори поплутали навіть дати створення громад.

Центр надання адмінпослуг


Він уже збудований, за грубі державні кошти. Його навіть примудрились здати в експлуатацію. Але… Як у відомому анекдоті – сходи є, поручнів немає, туалети – так, зливної ями не існує. У свій час голова обласної державної адміністрації Сергій Осачук заявив – навіщо вам район, все вирішується в громаді. А всі адмінпослуги в Мамалигівській громаді й досі надаються у старому приміщенні сільради. Районним органам влади (Дністровського району) до того байдуже. Крім одного моменту, оплати праці апарату нікому не потрібних установ. Гроші на це просили у громад. Поки що відбилися. Але якщо цю норму закладуть у держбюджет 2022 року, доведеться годувати тисячі нікому не потрібних чиновників.

«Все, Новоселицького району більше не існує»

Про це заявив голова Чернівецької ОДА Сергій Осачук на зустрічі із головою Мамалигівської громади та представниками населених пунктів громади.


Депутат Мамалигівської сільської ради Юрій Мелентій особисто передав прохання жителів не приєднувати їх до Кельменецького чи то Хотинського району. Президент доручив голові ОДА Сергій Осачуку вивчити ситуацію, нардеп Георгій Мазурашу сказав, що питання не остаточне на комітетах верховної ради можливі прийняття змін. Але зробили як хотіли.


Звернення підписали 5 тис. осіб

«Нас відірвали від ОТГ колишнього Новоселицького району, з якими у нас багато спільного, продовжує голова громади Аркадій Шова. - Хоча питання про те, щоб залишити нашу громаду в складі Чернівецького району було погоджено на засіданнях міжвідомчої обласної робочої групи. Згідно із законом, зона доступності визначається по автодорогах з твердим покриттям на відстані до 60 км від межі адмінцентру ОСР натомість до Кельменців майже 100 км, а до Чернівців – 54. Немає до Кельменців й транспортного сполучення. Не забуваймо й про постійні підтоплення, на ліквідації яких ми спільно працювали з сусідніми ОТГ Також повноваження у сфері освіти нами були делеговані відділу освіти Новоселицької міськради. То про яке поліпшення добробуту населення нашої громади після приєднання до Дністровського району може йтися ?» Олії у вогонь підлили хотинські поліцейські, на дії яких нарікають жителі громади – мовляв, вважаючи їх чужими у Дністровському районі, чинять протизаконно, поводяться некоректно і зухвало. Було організовано зустріч депутатів, активістів з керівництвом поліції.

Який вихід?

Поки що законних механізмів переходу громад з одного району до іншого, сіл з однієї громади в сусідню не існує. Днями у Києві відбувся «круглий стіл» за участі представників Мінрегіону, комітетів Верховної Ради, представників громад, де обговорювався механізм такого переходу, розмежування обов’язків держави і місцевих громад. Це вимагає внесення змін у Конституцію. Наразі хаос і дублювання функцій триває.

Ну і нарешті, через провалля під колією поблизу Драниці жоден потяг з Чернівців через Мамалигу не курсує, тобто залізничного сполучення між громадою і центром району вже не існує. Приїхали?

bottom of page