top of page

“ Будинок культури – для всієї громади “

У Ванчиківцях відкрили сучасний центр дозвілля та культури - подробиці свята

Минулої суботи, в День пам’яті та примирення, у Ванчиківцях колишнього Новоселицького району, відбулося грандіозне свято – мешканці села дружньо зійшлися на урочисте відкриття сучасного центру культури і дозвілля, яких на Буковині одиниці.Ще до офіціозу, на подвір’ї весело грала музика, виступали самодіяльні артисти , вихованці сільської музичної школи, танцюристи з Новоселиці. Потішив присутніх і народний артист України Ярослав Солтис з обласної філармонії.


- Центр дозвілля і культури був в аварійному стані, а щоб зробити капітальний ремонт, потрібні були мільйони, - каже Володимир Лупой, голова Ванчиківецької ОТГ. – Як завжди, своє плече підставив наш земляк Степан Глігор, який нині очолює у Строїнцях аграрне підприємство “ Золотий колос “, й не забуває про рідне село. Саме він виділив на відбудову центру дозвілля майже два мільйони гривень, а протягом останніх років на благоустрій Ванчиківців Степан Савович надав фінансової допомоги на суму понад вісім мільйонів гривень.А мова йде про будівництво й облаштування сільського стадіону, стадіон зі штучним покриттям, дитячий спортмайданчик. Допомагає він церковній громаді, школі, відремонтував церкву,адмінприміщення сільради, виділив кошти облаштування сільського кладовища. Також за його участю нам вдалося побудувати дамбу на Пруті, й наше єдине село, в якому торік під час повені не підтопило жодного будинку й не нанесло шкоди сільськогосподарським угіддям . У квітні Степану Савовичу виповнилося ювілейних 80 років, але через карантинні обмеження святкування перенесли на день відкриття центру дозвілля. Тобто маємо чотири свята – Дні пам’яті й Перемоги, ювілей нашого земляка й саме відкриття центру дозвілля й культури. В нашу ОТГ входить сім сіл, й лише в Костичанах функціонує добротний будинок культури, у двох селах – Щербинцях й Тарасівцях вони взагалі закриті років вісім – дев’ять, в решти будинки культури потребують капітального ремонту. Але все будемо робити для того, щоб вони були відновлені .Ми домовилися зі старостами нашої громади, що відтепер матимемо можливість збиратися тут, у Ванчиківецькому центрі дозвілля і культури.


- Мені приємно, що нині прийшло багато земляків для того, щоб відзначити відкриття сучасного будинку дозвілля і культури, - розповідає Степан Глігор. – Щоб я в житті не робив, все старався для людей, бо мав таких батьків і вчителів, які робили добро для громади. Шкода, що до цього дня не дожив наш земляк відомий композитор Степан Сабадаш, який тішився б з цього як ніхто. Цей заклад культури прийме талановитих дітей не лише з нашого села , а й всієї територіальної громади. Я давно казав, що наші діти мають розвиватися творчо, а не бити байдики чи займатися непотрібними речами. Тепер у будинку культури функціонуватимуть разні гуртки Рідному селу допомагав і буду допомагати, зрештою, не лише йому.

- Степан Савович – відомий в Україні аграрій, в якого варто повчитися тому, як треба господарювати на землі, - сказала у своєму виступі Лілія Бортич, депутат обласної ради, яка теж походить з Ванчиківців . – Саме його заслуга в тому, що це село завжди відзначалося охайністю в кожному подвір’ї, не кажучи вже про те, що соціальна й економічна інфраструктура у Ванчиківцях розвавалася завдяки зусиллям Степана Савовича. Він знає ціну землі й праці селянина, адже починав з рядового механізатора . У Ванчиківцях його шанують за людяність й турботу про земляків. Не загордився, не став пихатим, а яким був, таким залишається. Будинок культури, капітально відремонтований завдяки фінансовій підтримці Глігора, це ще одне доповнення до його трудової й меценатської біографії.

Лілія Бортич вручила Степану Глігору відзнаку облради та ОДА “ На славу Буковини “, а народний депутат України Георгій Мазурашу – Почесну Грамоту Верховної Ради України. З новосіллям мешканців Ванчиківців привітала й Генеральний консул Румунії у Чернівцях Ірина – Лоредана Стенкулеску , висловивши сподівання, що Ванчиківецька ОТГ активніше співпрацюватиме з румунськими державними і бізнесовими структурами. Звісно, що на урочистостях побували представники районної та обласної влади, мешканці навколишніх сіл.

До цього додамо, що у Ванчиківецькій об’єднаній територіальній громаді нині проживає 14, 5 тисячі осіб, 40 відсотків працездатного населення перебуває на заробітках за кордоном. Бюджет ОТГ на 2021 рік – 78 мільйонів гривень, з яких 22 мільйони – власні надходження. Серед джерел наповнення казни громади – впорядкування й облік земельних ресурсів. Як приклад, торік тут було виявлено 386 гектарів земель, які перебували в тіні. Серед проблемних питань є ремонт доріг протяжністю 122 кілометри. До речі, незабаром тут відкриють ЦНАП, який надаватиме понад сто адмінпослуг.

Василь ГРИНЮК


Інформаційне агентство "НОВОСЕЛИЧЧИНА"

Керівник ІА "НОВОСЕЛИЧЧИНА" Андрій РОМАНЦОВ

+38-099-04-02-007 +38-095-08-33-441

Skype: rayoninfo;  Канал youtube: youtube.com/c/rayoninfo1;  google.com/+rayoninfo1

Email: rayoninfo@yahoo.com;   romashka2009471@gmail.com

  • Facebook Social Icon
  • YouTube Social  Icon
  • Instagram Social Icon
  • Google+ Social Icon
  • Flickr Социальной Иконка
  • RSS Социальной Иконка
bottom of page