Люди мають знати, що ми робимо: “Магальська ОТГ вже пройшла шлях становлення"
top of page

Люди мають знати, що ми робимо: “Магальська ОТГ вже пройшла шлях становлення"

Новостворені об’єднані територіальні гроамади нині мають клопіт з бюджетами на нинішній рік, бо через економічну нестабільність суспільства, держава майже не має коштів для їх фінансової підтримки.

Якщо ОТГ ще знаходять гроші для функціонування захищених статей, то на розвиток населених пунктів катма. Інша справа, коли громади вже працюють декілька років й процес становлення у них вже позаду. До таких належить й Магальська ОТГ колишнього Новоселицького району, яка була створена наприкінці 2017 року. Нині до неї входять такі села як Магала, Рідківці, Буда, Остриця та Прут з населенням понад 12 тисяч осіб. Наприкінці минулого року громаду очолив 52-річний Степан Саїнчук, за плечима якого служба в армії, робота механізатором в колишньому колективному господарстві , в одному з чернівецьких ЖЕКів , навчання у Харківському національному університеті, де здобув фах інженера-механіка. Тобто він пройшов добру школу господарника, і саме тому земляки попросили його очолити громаду.

- Наша громада має надзвичайно вигідне географічне розташування – на міжнародній трасі , на Молдову, Румунію та Балкани, - розповідає Степан Саїнчук. – А ще на території ОТГ знаходяться два заїзди до Чернівців, один з яких – об’зна дорога. Також маємо низку промислових підприємств, зокрема, це чотири асфальтних заводи, ШБУ-60 та 77, Рембудсервіс ЛТД, ДКП “ Чернівціводоканал “, ВАТ “ Чернівцігаз”, вісім АЗС та СТО, не кажучи вже про заклади ресторанного господарства й потужні фермерські господарства.

- Пане Степане, який в ОТГ бюджет на нинішній рак ?

- З усіма державними преференціями – 53 мільйони гривень, з яких 33 мільйони – власні надходження, тобто акцизний збір, ПДФО, земельні та майнові податки . Маємо надходження від промислових підприємств, фермерського господарства “ Макосад “, приватного господарства , яке очолює Іван Сорочан та інших підприємливих суб’єктів господарювання. Звісно, ще не все зроблено для наповнення бюджету нашої ОТГ . Бо є приватний бізнес, який працює в тіні, тобто певна частка відрахувань і доходів не йде на розвиток громади. Це ж стосується земельного та майнового обліку. Отже, це той резерв, який ми хочемо задіяти для наповнення бюджету громади . З дня на день відкриємо й центр надання адміністративних послуг населенню. Також плануємо брати активну участь в різних вітчизняних проектах та транскордонному співробітництві. Хотів би подякувати депутатському корпусу, а більшість депутатів – це свіжа кров, які не стоять осторонь громадських проблем.

- Які плани на цей рік ?

- Кожне село, яке входить до ОТ Г не обділене нашою увагою. Приміром, після обрання мене головою громади, побував у Рідківцях, розповів про те, що плануємо тут зробити. Мешканці цього великого села були вдячні за зустріч, бо довідалися про те , що їх цікавило. Так, до нового навчального року в Рідківцях до ладу стане нова школа на 650 учнів. Цей проект вирішив проблему відсутності єдиного спеціалізованого шкільного приміщення, в якому би навчалися діти. На даний момент школа розміщена в трьох навчальних корпусах, окремо знаходяться їдальня, майстерня та спортивна зала; всього навчальний заклад складається з дев’яти корпусів, всі навчальні приміщення знаходяться в аварійному стані. Щоб ввести в експлуатацію нову школу, потрібно вирішити питання з інженерною мережею. Також цього року треба добудувати корпус школи в Остриці, де буде й спортивна зала. А ще спрямовуємо чотири мільйони гривень на ремонти доріг. У перспективі плануємо побудувати сучасний стадіон в Магалі, бо нинішній ек відповідає технічним вимогам. У наших планах й спорудження двох спортмайданчиків зі штучним покриттям – в Рідківцях та Магалі. Кожне наше рішення щодо розвитку кожного населеного пункту, що входять в склад ОТГ є публічним : виходимо з того , що люди мають знати, що ми робимо в громаді. І так буде й надалі. До речі, наша ОТГ може бути цікавою й для туристів. Наприклад, у Рідківцях знаходиться незвична як для Буковини церква Вознесіння Господнього. А незвичайна вона тому, що зведена в нетиповому для храмової архітектури західної України стилі модерн. А ще у селі знаходиться орнітологічний заказник василишене.

- На території Магали знаходиться й дитячий будинок-інтернат...

- Передачамайна цього закладу, одного з двох корпусів, на баланс ОТГ можлива, але за умови перепрофілювання закладу. Це прерогатива обласної влади. Тут ми могли б обладнати медичний центр з денним стаціонаром . Наразі ж питання залишається відкритим.


На знімку : Степан Саїнчук хоче розвивати громаду за рахунок власних надходжень до бюджету

Василь Гринюк

2 790 переглядів2 коментарі
bottom of page