Несенюк: «Запитання до Ярославського: хто заплатив гравцям «Карпат» 110 тисяч доларів?»
top of page

Несенюк: «Запитання до Ярославського: хто заплатив гравцям «Карпат» 110 тисяч доларів?»

Керівник департаменту «Динамо» з роботи зі ЗМІ Микола Несенюк відреагував на новину про імовірне повернення у великий футбол колишнього власника «Металіста» Олександра Ярославського, пригадавши участь харків’ян у договірному матчі з «Карпатами».


«Останніми днями Олександра Ярославського стало в інформаційному просторі щось дуже багато. Колишній власник харківського «Металіста» зненацька почав розмови про «відродження» згаданого клубу, який зник з горизонту через досі не виплачені колосальні борги перед футболістами та тренерами з усього світу.


Не збираюся приєднуватися до натовпу тих, хто обговорює цю «новину ні про що». Мене інше цікавить. Коли вже пан Ярославський так розговорився, розповідаючи про давно минулі справи, то може є сенс запитати його про цікавий епізод, через який «Металіст» влітку 2013-го року був виключений із числа учасників відбору до Ліги чемпіонів?


Тим, хто забув, нагадаю, що УЄФА покарало тоді «Металіст» за договірний матч із львівськими «Карпатами», зіграний навесні 2008 року. Тоді гравцям «Карпат» заплатили по 10 тисяч доларів кожному за те, що вони «здали» гру, яка закінчилася з рахунком 4:0 на користь «Металіста». Це все було доведено і стало причиною дискваліфікації «Металіста» з боку УЄФА.


Усі ці роки мене цікавило одне питання – хто дав тоді оці 110 тисяч доларів? Що це були за гроші? Може це скинулись гравці «Металіста»? А може гроші дав із власних заощаджень тодішній тренер команди Мирон Маркевич? Чи це був ще хтось, невідомий широкій публіці?


Хочу нагадати історію колишнього власника французької команди «Олімпік» із Марселя на ім’я Бернар Тапі. Цю команду теж упіймали на договірній грі. Але до тюрми пан Тапі сів згодом не за те. Його посадили за те, що гроші на «купівлю» гри з командою «Валансьєн» були «чорними», тобто неоподаткованими коштами невідомого походження…», – написав Несенюк на своїй сторінці у Facebook.


Як раніше інформував портал “Рейтинг Букмекерів”, договірний матч між «Металістом» та «Карпатами» був зіграний в Харкові у квітні 2008-го року – тоді господарі розгромили гостей з рахунком 4:0. Львів’яни отримали від представників харківського клубу 110 тисяч доларів, які були розподілені між гравцями стартового складу. Під час поєдинку захисник «Левів» Сергій Лащенков забив гол у власні ворота та отримав червону картку, сповна відпрацювавши свої 10 тисяч доларів.


Зрештою, через факт договірного матчу «Металіст» був позбавлений бронзових нагород за підсумками чемпіонату, а у серпні 2013-го року CAS (Спортивний арбітражний суд у Лозанні – «РБ») остаточно визнав цей матч договірним: з команд повинні були зняти по 9 очок та зобов’язали виплатити штраф у розмірі 25 тисяч доларів. Також різноманітні санкції були накладені на низку гравців львівського клубу. Найбільш суворе покарання отримав Лащенков, якому заборонили професійно займатися футболом протягом 5 років та наклали штрафні санкції у розмірі 10 тисяч доларів.


33 перегляди1 коментар
bottom of page