top of page
Фото автораРайон Інфо

Повноцінне і здорове харчування з допомогою вівсяного печива

«Your oatmeal sir» − досить відома легендарна фраза із серіала "Пригоди Шерлока Холмса і доктора Ватсона", знятого по твору Конан Дойла. Недаремно Беррімор намагався нагодувати лорда Генрі вівсянкою, адже британська аристократія давно знала про корисні властивості продуктів із вівса, про те, що ця зернова культура у любому вигляді дуже легко засвоюється в організмі. Овес містить білки, магній, фтор,калій, кальцій, вітаміни групи В, А,С.Е.


Це відмінний засіб для виведення токсинів, профілактики серцево-судинних і шлунково-кишкових захворювань. З допомогою товченого зерна можна зміцнити й поліпшити зовнішній вигляд волосся,обличчя, зняти стрес і позбутися безсоння. Магній, який є в великій кількості у вівсі, попадаючи в організм людини, стає антидепресантом. Це незамінне харчування для дітей і старих людей. Тому із вівса готують багато страв: супи, славнозвісну кашу − вівсянку, вівсяно-морквяні котлети. Надзвичайно полюбляють дорослі і малі вівсяне печиво.

Як виготовляється печиво

Натуральне вівсяне печиво виготовляється із вівсяного толокна, яке отримується особливим способом переробки і в ньому збережені всі корисні властивості вихідної рослини. Продукт має прекрасний ароматний смак. Але часто  кондитерські вироби, які ви знайдете на полицях любого супермаркету. Не відповідають даній категорії продукту. Наш зір приваблюють круглі, квадратні, овальні духмяні «печенюшки», до яких додають пшеничне борошно, маргарин, шоколад, заварний крем, згущене молоко, різне насіння. І калорійність такої « смакоти»,  зазвичай, висока.

На замітку господиням! Щоб вівсяне печиво смакувало всім членам сім'ї і було корисним, необхідно готувати його в домашніх умовах. Із інгредієнтів повністю виключити пшеничне борошно та маргарин.

Можна використати такий авторський рецепт:

  • взяти склянку товченого вівса і півсклянки вівсяного борошна першого сорту;

  • додати півсклянки цукру і столову ложку меду, пакетик ванільного цукру;

  • збити 2 яйця міксером зі 30-50 г вершкового масла;

  • влити до суміші 100г гарячого молока;

  • додати дрібку солі і чайну ложку погашеної оцтом соди.

Сформувати печиво і випікати при середній температурі у духовці.

Якщо ви заглянете в таблицю калорійності, енергетична цінність вівсяного печива буде складати 415 ккал. Печиво викликає відчуття тривалого насичення, адже містить білки, жири, вуглеводи, харчові волокна, безліч вітамінів групи В, амінокислоти:

Білки

Вуглеводи

41 г

Цукор

21 г

Жири

14, 86 г

Насичені жири

4 г

Мононенасичені жири

10 г

Поліненасичені жири

2, 46 г

Холестерин

0 мг

Клітковина

2 г

Натрій

225 мг

Калій

90 мг



Хоча в рецепті немає підсилювачів смаку, стабілізаторів, але для схуднення такий рецепт не підійде. Щоб впевнено споживати печиво для дієти і прекрасно обходитися без шоколадних цукерок, пухнастих булок із пшеничного дріжджового тіста та інших ласощів, можна у переліку вище названих інгредієнтів залишити тільки мед, а цукор замінити наприклад, на стевію, що має приємний кисло-солодкий смак. Замість яєць можна додати потовчені банани. Такий вміст вівсяного печиво значно знизить калорійність продукту. До вівсяних пластівців можна додавати кисломолочний сир, родзинки та інші сухофрукти, корицю, яблука.

Інгредієнти для дієтичного печива:

  • 150г вівсяних пластівців.

  • 100г знежиреного сиру.

  • 2 стиглих банани невеликого розміру.

  • 2 невеликих стебла стевії.

Можна додати один білок курячого яйця і родзинки. Банани розім’яти, все змішати і збити у блендері, сформувати вироби і випікати в духовці. Смачного!

91 перегляд0 коментарів

Comments


bottom of page