Реконструкція газових мереж та обладнання
top of page

Реконструкція газових мереж та обладнання

Що таке реконструкція газових мереж? Які прилади не варто встановлювати, щоб не втрачати гроші? У яких випадках можна не оформляти виконавчо-технічну документацію? На всі ці запитання і не лише дає відповідь директор з капітального будівництва АТ «Чернівцігаз» Юрій Королюк.

Що таке реконструкція?




Чимало споживачів використовують застарілі газові прилади. Як наслідок втрачають гроші, бо нерідко таке обладнання не енергоефективне. Ба більше – можуть наражати себе і своїх рідних на небезпеку. А все тому, що багато таких приладів не відповідають нормам безпеки. Реконструкція дає можливість запобігти цьому. Це комплекс робіт, який включає демонтаж і монтаж газових приладів або газопроводу. У яких випадках проводиться реконструкція? До прикладу, якщо потрібно змінити місце розташування газового лічильника, котла, колонки або замінити обладнання на більш потужне. Такі роботи також виконують, коли необхідно встановити додаткові газові прилади, змінити пролягання газових мереж до газоспоживаючого обладнання.

1. Які переваги здійснення реконструкції «Чернівцігазом»?

Самовільно виконувати такі роботи – у жодному разі не можна. Це небезпечно! Клієнти мають здійснювати заміну газового обладнання виключно за допомогою ліцензованих фахівців. Самовільне втручання у систему газопостачання заборонене законом. Підрядні організації, які мають ліцензію, відповідно до Закону України, можуть виконувати лише проєктування та будівельно-монтажні роботи. Тож це лише частина з усього спектру робіт, передбачених реконструкцією. Клієнт має змогу оптимізувати витрати та спростити процес реконструкції. Для цього йому необхідно звернутись до «Чернівцігазу». Послідовне виконання усього спектру послуг з реконструкції однією організацією дозволяє значно зекономити час і витрати клієнта. І в цьому наша основна перевага.

Клієнт один раз звертається до 104. ua Клієнтського простору, пише заяву та надає пакет документів і чекає вдома на реконструкцію.

Реконструкція передбачає кілька етапів. По-перше, це виготовлення технічних умов, виготовлення проєктного рішення та припинення газопостачання (оскільки відбувається втручання у наявну газову мережу). Опісля виконання будівельно-монтажних робіт (демонтаж/монтаж мережі), перевірка на міцність, герметичність новозбудованого газопроводу або контрольна опресовка, якщо реконструкція передбачала заміну внутрішньобудинкового газового обладнання. І останній етап - прийом в експлуатацію і пуск газу на газові прилади.

3.Скільки коштує реконструкція?

Фіксованої вартості послуги реконструкції в Україні немає. Вона розраховується відповідно до проєкту індивідуально. Адже бувають різні види реконструкції за складністю виконання. Одна справа, здійснити заміну котла за ескізом, а інша – перенесення газопроводу. Окрімцього, є процедурні особливості виконання реконструкції для фізичних та юридичних осіб.

4.Документи, які необхідно надати клієнту для проведення реконструкції?

- Для фізичних осіб:

- паспорт, ІПН;

- документи, що посвідчують право власності на об’єкт реконструкції;

- технічний паспорт на квартиру або будинок.

Для юридичних осіб:

- документи, що посвідчують право власності чи користування замовника на об’єкт реконструкції;

- документ, що посвідчує право власності чи користування замовника на земельну ділянку (з графічним планом);

- технічний паспорт об’єкту;

- ситуаційний план (схема) щодо місцезнаходження земельної ділянки з визначенням її меж;

- статут;

- наказ про призначення директора;

- реквізити підприємства;

- довідка ЄДРПОУ;

- свідоцтво про реєстрацію платника податків;

- свідоцтво про державну реєстрацію юридичної особи;

- лист на технічну можливість газопостачання об’єкту (до заяви ≥16м³/год).

Звернуть увагу, що у деяких випадках необхідно надати належним чином оформлену довіреність (нотаріально завірену). Це потрібно в тому разі, якщо звернення для реконструкції виконується не самим власником чи користувачем об’єкту реконструкції, а довіреною особою.

5.У якому випадку виготовляються технічні умови на проведення реконструкції?

Якщо заміна газового обладнання відбувається без зміни фукціонального призначення, потужності та системи димовідведення, оформляти виконавчо - технічну документацію не потрібно. В іншому разі – без цього не обійтись.

У деяких випадках заміна обладнання потребує збільшення типорозміру комерційного лічильника газу. А саме тоді, коли збільшується пропускна потужність газорозподільної мережі у точці приєднання (на вході до будинку чи квартири). У такому разі на клієнта чекає процедура приєднання.

Також розглянемо випадок, коли клієнт вирішив обладнати лічильник сучасними пристроями для передачі даних. Інший випадок, якщо лічильник у клієнта лишається той самий і його просто потрібно перенести в одній кімнаті чи винести на вулицю. У обидвох ситуаціях внесення змін до проектної документації у частині комерційного вузла обліку газу здійснюється на підставі виданих Оператором ГРМ технічних умов на реконструкцію комерційного вузла обліку.

6.У якому випадку реконструкція проводиться за «ескізом»?

Заміна обладнання оформляється ескізом у разі заміни газового обладнання без зміни функціонального призначення, потужності та системи димовідведення.

Звернуть увагу, що такого поняття як «ескіз» для проведення будівельно-монтажних робіт немає. Натомість є поняття «ескізний проєкт». Він відрізняється від проєкту за об’ємом та оформленням, тому для нього не потрібно виготовлення технічних умов.

Вихідними даними для ескізного проєкту є проєктна документація, яка виготовлялася під час проведення газифікації об’єкта. Відповідно ескізний проєкт виконується на базі готового проєкту, а отже клієнту не потрібно робити нових гідравлічних розрахунків. Наприклад, здійснюється заміна одного котла на інший, а потужність і принцип дії приладу не змінилися, тільки компанія-виробник.

7.Як правильно здійснити підбір обладнання, відповідно до наявних газових мереж?

Підбір обладнання під час проведення реконструкції – справа індивідуальна. Проте не варто ігнорувати поради фахівців. Експерти Клієтського простору 104. ua допоможуть підібрати енергоефективне обладнання необхідної потужності. Заради Вашої безпеки, вони радять купувати сертифіковане газове обладнання.

8. Обладнання з Європи: можливі ризики для клієнтів

Аби заощадити гроші, деколи клієнти купують обладнання, завезене з-за кордону. Не «нове», а яке вже було у користуванні. Потім використовують його під час проведення реконструкції.

Чому цього робити не варто? Якщо попередній власник від нього відмовився, значить на те була причина. Переважну більшість такого обладнання замінюють через закінчення гарантійного терміну обслуговування. А це означає, що Ви встановлюєте прилад, якому вже понад 10 років.

У момент покупки клієнти справді економлять. Проте заощадити все одно не вдається. Вони втрачають одразу після встановлення обладнання. Причина: прилад, який був у користування, споживає на 20-30% газу більше. Таке обладнання часто виходить з ладу. Нерідко знайти запчастини до нього виявляється надскладним завданням: воно застаріле, тож аналоги могли зняти з виробництва. З цієї причини виникають труднощі з демонтажем приладу, а також після закінчення гарантійного терміну обслуговування та при повторному встановленні на нову газову мережу.

9.Чому клієнту варто подбати про якісне сервісне обслуговування?

У процесі експлуатації застаріле обладнання споживає більше газу, щоб виробити потрібну кількість тепла. Аби цього не відбувалось, проводиться реконструкція. Для нового обладнання суттєве значення має періодичність обслуговування у перші 5 років експлуатації. Втрата коефіцієнту корисної дії буде мінімальною, якщо дотримуватись встановлених заводом-виробником вимог та забезпечити обслуговування обладнання раз на рік. Майже на 40% може впасти коефіцієнт корисної дії, якщо обслуговування не відбувалося потрібним чином. Кожен клієнт прагне, аби його газове обладнання працювало безперебійно, з мінімальною втратою коефіцієнту корисної дії, встановленої заводом-виробником. Для цього фахівці радять підписати договір на сервісне обслуговування у персонального менеджера 104. ua Клієнтського простору.


162 перегляди1 коментар
bottom of page