Рік щура завершується, розпочався рік щурів
top of page

Рік щура завершується, розпочався рік щурів

Які тікатимуть із зеленої каравели, яка всім здавалася дредноутом

Ось і завершився 2020 рік. Рік неймовірних змін і перетворень, катаклізмів і катастроф, реформ, платформ і покращень. Давайте згадаємо цей рік незлим тихим словом.

Ковід підкрався непомітно



Новий 2020 рік розпочинався як завжди, гарно, музично і феєрично. Традиційне свято “Різдвяні зустрічі» провели у ці дні рік тому в Новоселиці. Перед новосельчанами і гостями міста виступили колективи з Маршинців, Котелевого, Рокитного, Строїнців, Боян, Магали, Костичан, Ванчиківців і Тарасівців. Яскраве і самобутнє свято народних традицій і сучасних новорічно-різдвяних звичаїв зібрало на центральній площі чимало глядачів. Так, всі чули, що десь в Ухані буяє незвичний грип, від якого люди мруть як мухи на липкій стрічці, а літаки розвозять його Європою та іншими континентами. Але де Новоселиця, а де Ухань.

У Подвірному відбувся фестиваль Маланок. Це гарне колоритне свято певною мірою унікальне. Попри певне осучаснення, у Подвірному зуміли зберегти традиційне маланкування напередодні Василя. І якщо хтось думає, що цього року Маланка омине Подвірне - ой, як помиляються.



Тим часом у Рідківцях гупнув скандал, до якого, каюся, доклав руку. Держгеокадастр роздав своїм працівникам та їхнім родичам 24 га землі "поза межами села". Порушено кримінальну справу, яка, ви ж розумієте, нічим не завершиться. Все законно, легітимно і правильно. В обіцянки ліквідувати цю наскрізь корумповану структуру навряд чи хтось повірить, чи варто забити курку яка носить золоті бейци? Вже зараз у власність громад почали передавати землі "поза межами", саме ті, де навіть ріп'яхам незручно. Землі вкрали у всіх громад, без виключення.

Але повернемося у січень 2020-го. Саме тоді почали складати проєкт перспективного плану формування територій громад Чернівецької області. Він передбачав 51 ОТГ (стало зрештою 52-і), із яких 39 було утворено та 12 – на різних етапах створення. Чорнівку, яку туди-сюди бовтали депутати Чернівецької міськради зрештою приєднали до Чернівецької об'єднаної громади, намалювали таки Топорівську громаду, в яку увійшли три села тепер вже колишнього Хотинського району, але про все це пізніше.

Тим часом у школах і дитсадках розпочався період грипування. Про такий простий приємний грипик і гостреньке респираторненьке захворюванічко тепер згадується із ностальгією. З 29 січня оголосили добрий старий карантин в більшості навчальних закладів та дитсадках, за кілька днів закрили всі.

Мерцішор і вірус

В останні дні лютого, який особливо нічим і не запам'ятався, президент підписав

розпорядження про призначення Мельничука Олега Михайловича головою Новоселицької районної державної адміністрації. 25-го лютого голова Чернівецької ОДА Сергій Осачук представив нового керівника колективу РДА, головам громад, сільським головам і старостам, представникам і керівникам установ району. Потім стало веселіше - коли делегації поїхали до приймальні голови ОДА виторговувати посаду заступника. Віддамо належне - не склалося, на посаді залишилася Каріна Поп.

Тим часом у "білих плямах" децентралізації тривав броунівський приєднальний рух. Тарасівці попросились до Новоселиці, в Динівцях відбулися збори, на яких проголосували за створення окремої Динівецької громади, Щербинці і Форосне прийняли рішення про звернення щодо приєднання до Новоселицької ОТГ. Тоді ніхто не знав, що у Мінрегіоні є свій циркуль, а слово "добровільне" - ну так, понти. До речі, чогось притихла тема про те, що всі населені пункти, де проживає менше 20 тисяч людей стануть селами. Так хочеться пожити у селі.

У Новоселицькому районному ще будинку культури встигли провести "Мерцішор". Це було останнє свято 2020-го року, проведене у великому залі РБК. Вже 6-го березня всі школи і дитсадки закрили на карантин, "пов'язаний із розповсюдженням коронавірусу на території Чернівецької області". Заборонили проведення масових заходів.

Децентралізатори продовжували важку роботу. Новоселицький район вирішили розділити навпіл – Магальську та Боянську громади, а також Топорівці в невідомій громаді і Чорнівку запропонували віднести до Чернівецького району. Новоселицьку, Ванчиківецьку, Мамалигівську громади та «білі плями» довкола - до Хотинського району. Що цікаво, село Костичани на цій карті просто загубили.


А тим часом коронавірусний психоз набирав обертів. З 13 березня влада оголосила карантин на всій території області: закрито речові ринки, лазні, спортзаклади тощо. З 14 березня припинився рух громадського транспорту - в бік Чернівців і сіл району не їхав жоден автобус. І тут з'ясувалося, що лікувальні заклади зовсім не готові до прийому хворих на коронавірус. Ні тобі апаратів штучної вентиляції легень, ні умов в інфекційному відділенні, ні рентгену, ні засобів захисту, ні елементарних масок - ну ніц нічого. Пам'ятаю, в ці дні тинявся коридорами інфекційного без маски і окулярів. Дивно, але живий. А потім маски з аптек просто зникли. З'явились. По 10 гривень. Так-так, ті самі, що зараз у "Копійочці" по 50 копійок.

Голова АПОП "Золотий колос" Степан Глігор закликав колег виділити гроші на апарат штучного дихання. Зібрали на той час 360 тис. грн., додали з бюджетів Новоселицької і Мамалигівської громад - купили. Яким гемороєм супроводжувалася ця купівля - прикро навіть згадувати.

Почали хлорувати вулиці і під'їзди будинків. От цікаво, нині це вже не так актуально? Астронавти з тепломережі чесно обприскували східні клітини і тротуари, пожежні машини у супроводі поліції розлякували нечастих перехожих і псів. Коронавірус від того дуже хворів на пчих, але вижив. Новоселиччиною почали курсувати "медичні" автобуси, які "знезаражували" на автомийках. Кожен медичний працівник повинен був мати довідку що він є працівником закладу охорони здоров’я та засоби індивідуального захисту. Втім, водії швидко просікли яке це золоте дно, і медичні автобуси стали рейсовими.


Наприкінці березня голова РДА Олег Мельничук зустрівся із священиками церков Новоселицького району. Спілкування було цікавим і змістовним, трохи пізніше більшість присутніх злягли з вірусом, а в інфекційному відділенні Новоселицької ЦРЛ можна було соборуватись. Вижили не всі.

На території області почали встановлювати контрольно-пропускні пункти, перекрили в'їзд до Чернівців, проїзд Топорівцями, Рокитним, деякими іншими селами. Повний даун настав 11 квітня - ввели обмеження щодо пересування та перебування громадян в громадських місцях у період вихідних і святкових днів, запровадили обмеження пересування та перебування громадян в громадських місцях; роботу всіх торгівельних об’єктів незалежно від форм власності, окрім аптек; роботу всіх суб’єктів господарювання незалежно від форм власності, у тому числі і АЗС. Христос воскрес.

Підприємці почали роздавати гуманітарну допомогу. Підключились торгівельні мережі. Продуктові пакунки роздавали "тим, хто цього потребує". У сільських радах та ОТГ створили мобільній робочі групи. Обласна влада знову наказала припинити роботу ринків. У день, коли людей з ринків могли вигнати лише автоматники. На кінець квітня у Новоселицькому районі зафіксували три смерті, пов’язані з коронавірусною інфекцією. Оголосили про повне закриття кладовищ, крім поховань. А Новоселицька райлікарня отримала другий апарат штучної вентиляції легенів.

Храм у Новоселиці

Якого не було. День міста, ясна річ, скасували. Вже за тиждень офіційно дозволили відновити роботу речових магазинів і ринків. Куди за цей час сховався вірус? Ну не знаю, мабуть поїхав на травневий пікнік.

І тут прокинувся "герцаївський" міст у Маршинцях. Він скромно провалив шматок землі на під'їзді. Не зрозуміли. Засипали і укріпили. - Ага, ну добре, - сказав міст. У Пруті почав зростати рівень води і 14 червня досяг 2 метри вище «нульового рівня». - Не катастрофа, - сказала влада, - Щас, - сказав Прут. Коли вода почала заливати дорогу з обох боків мосту стало зрозумілим

, що так просто не мине. Вночі почало заливати Селище і Маршинці, висота хвилі сягнула 7 м 10 см, лише на метр нижче рівня 2008 року. І пішло. Чому? Бо серед ночі технологічний міст не витримав, важко зітхнув, загуркотів і змився. Можливо саме це і врятувало десятки домогосподарств від знищення.

Пізно ввечері хвиля досягла Мамалиги, минувши Драницю, де також завдано великої шкоди. Людей з найбільш повененебезпечних ділянок, зокрема у Новоселиці, Мамализі, Маршинцях, Тарасівцях рятувальники і представники місцевої влади евакуювали ще у вівторок ввечері і у середу вранці. Декого забирали вже, як вода підійшла. Мабуть найбільше потерпіли жителі Тарасівців. Там я побачив справжню силу води. 26 червня вода зійшла. Наслідки ліквідовували довго, компенсації за збитки отримали далеко не всі.

Явління



8 липня у Чернівецьку область прибув президент. Побував у Рідківцях, в школі, де журналістів охорона відганяла від "тіла" як псів, сраною мітлою. Люди під новобудової школи мужньо чекали президента, котрий прибув із запізненням на півдня, тож трохи образилися на те, що Зеленський уникнув спілкування. Втім, тут він провів прес-конференцію під час якої зробив принаймні дві сенсаційні заяви: про те, що 1 вересня діти підуть до школи і, взагалі фантастичну – що до кінця року буде зведено новий міст у Маршинцях. Виявилось навпаки - до шкіл діти 1 вересня не пішли. Ніде. Міст збудували. У Маршинцях дорогого гостя приймали як і слід. Шоу тоді вдалося. Президент обіцяв відкрити міст, маршинчани - горілку і мамалигу з бринзою.

24 серпня у Новоселиці тихенько відзначили День незалежності, 27 серпня район впевнено увійшов у "червону" зону, навчальний рік розпочався "онлайн". Таким він і залишиться для більшості учнів і батьків. У Новоселиці провели пікет проти дистанційного навчання у школах. Пікетувальники, більшою частиною, зрозуміло пікетувальниці, з Новоселиці, сіл Новоселицької громади та інших населених зібрались на центральній площі райцентру. Люди вимагали від влади змінити форму навчання у навчальних закладах: хто оголосити канікули і припинити дистанційне навчання в молодших класах до виходу з «червоної» зони, хтось - просто відновити денне навчання, хтось – реальну заборону роботи ресторанів і проведення бенкетів тощо.

А тим часом підкрадалися вибори.

Вибери меню

За новим виборчим законодавством у двох громадах району вибори проводились за пропорційного представництва з відкритими списками кандидатів. Що це таке - мало хто зрозумів і досі. Мета здавалася благородною - усунути від депутатства "місцевих князьків". Що вийшло насправді - виборці тицькали ручкою, куди лиш втрапляли. Добровільні помічники сприяли бабусям знайти у виборчих простирадлах потрібну партію і депутата. А, заразом, і кандидата на посаду голови громади. Що маємо "у вихлопі"? Не буду говорити, що діючі ради є професійно гіршими, аніж минулі, але місця у радах здобули, здебільшого, не ті, за кого голосували, а ті, кого поклали "першими в списку". Каюсь, і я в тому числі.

Хоча, провести когось, якщо треба, теж не є проблемою. Чи важко переконати "відмовитись" від депутатства? Втім, депутатство не дає преференцій, а посада - дає. І як сказав у свій час голова ОДА Сергій Осачук - ми мали 11 державних адміністрацій, а тепер 52. І він має рацію. Штат аж ніяк не менший. Але маємо ще й районну раду. Чернівецьку (Вижницьку і Дністровську). Права і обов'язки - не визначенні, функції - невідомі, бюджет - ніхто не знає де, посади і понти розподілені.

Але повернемося у район, якого начебто не існує, але у свідомості він ще є.

Фантомні болі децентралізації

Заздрю фірмам, які виготовляють печатки. Там зараз черга бюджетних установ, котрі замінюють сотні печаток і штампів. З Новоселицького району (Хотинського, Герцаївського, Сторожинецького, разом одинадцять), на Чернівецький, Дністровський і Вижницький.

Мінрегіон створив нам новий варіант адміністративно-територіального устрою. Таким чином Мамалигівська громада потрапила до Дністровського району, а весь екс-Новоселицький плюс три села колишнього Хотинського району (Топорівецька громада) - у Чернівецький. Диспропорція за всіма показниками - фантастична. Але дозволю собі процитувати Сергія Осачука: "Новоселицького району більше не існує", "Намалювали циркулем му... з Тернополя, а хто мене слухав". Ось так.


На початку листопада офіційно оголосили результати виборів. Головами громад стали: Новоселицької - Марія НІКОРИЧ, Мамалигівської ОТГ - Аркадій ШОВА (тут відзначимо, що Мамалига тепер вже наче і не наша, а Дністровського району, але все ж таки), Ванчиковецької - Володимир ЛУПОЙ. Всі троє голів громад, які вже існували, переобрані на свої посади. Єдина існуюча громада, де голова змінився - Магальська. Тут перемогу здобув Степан САЇНЧУК, керівник Чернівецького міськШЕПу. Головою новоствореної Боянської ОТГ обраний Аурел БАБІЙ, Припрутський сільський голова. І нарешті у дивному гібриді Новоселиччини і Хотинщини - Топорівській громаді - переміг сімейний лікар Колінковецької амбулаторії Юрій Пасічник.

Цього ж дня Чернівецька область офіційно повернулась у "червону зону". Потім вся Україна стала "помаранчевою", пізніше ввели напівдебільний "карантин вихідного дня", потім його ж не відмінили і відмінили, але оголосили про загальнонаціональний локдаун. З 8 січня. Хлопці, ви дебіли? Покажіть мені людину, яка 8 січня пішла б у ресторан з компанією, влаштувала весілля чи почала будуватись. І чим відрізняється вірус на батарейці від вірусу на серветках.

- Ти бачиш тушканчика?

- Ні.

- І я не бачу, але він там є.

Ну і фінальне - ціни на газ і його доставку, електрику і податки. Справа не в цінах, і не в газі, і навіть не в тушканчиках. Не треба бути політологом, що зрозуміти, що каяк президента розхитують, жорстко і з усіх боків. І відкриття мосту у Маршинцях, доріг в усій Україні, відпочинок у Буковелі - все забудеться. Те, що рік тому здавалося невразливим дредноутом, озброєним артилерією 80-процентного калібру, сьогодні прогнило і тупо тоне. Погляньте - щури вже змилися з цього приреченого корабля.



242 перегляди1 коментар
bottom of page