Сьогодні - День пам'яті та примирення
top of page

Сьогодні - День пам'яті та примирення

8 травня - 128-й день року за Григоріанським календарем. До кінця року залишається 237 днів. У XX і XXI століттях цей день відповідає 25 квітня Юліанського календаря.

Яке свято 8 травня 2021


Цього дня у світі відзначаються перший День пам'яті і примирення, присвячений пам'яті жертв Другої світової війни, День народження напою «Кока-Кола», Всесвітній день Червоного Хреста і Червоного Півмісяця, Всесвітній день осла, Ніч приречення і могутності, Всесвітній день танцю живота, Всесвітній день боротьби проти раку яєчників, День Білого Лотоса, Всесвітній день мігруючих птахів, Всесвітній день справедливої торгівлі, Всесвітній день тонізуючого вина «Бакфаст».

В Україні - День пам'яті та примирення, у Норвегії - День ветеранів, Ніч жінок, у Південній Кореї - День батьків, у США - День Трумена, День поїзда, День готовності тварин до стихійних лих, День стрільби з лука, День «Дайте комусь кекс», День індіанців, День «Пізній сніданок на обід», День няні, День матері-океану, День собачої мами, День кокосового кремового пирога, День «Випий Колу», День без шкарпеток, День прагнення до усунення голоду, у Бельгії - День ірису, в Нідерландах - День велосипедиста, у Монголії - День посадки дерев, у Нідерландах - День мельника, в Туркменістані - День вшанування національних героїв, у Британії - Вікенд млинів, День флори, у Вірменії - День «Еркрапа», у Мексиці - День Мігеля Ідальго.

Пам'ятні дати 8 травня, річниці та події

Цього дня в 1541 році іспанський конкістадор і мандрівник Ернандо де Сото відкрив річку Міссісіпі.

У 1794 році за звинуваченням у корупції був страчений французький учений, «батько» сучасної хімії Антуан Лавуазьє.

У 1886 році вперше була виготовлена Coca-Сola - напій, створений доктором Джоном Пембертоном.

У 1898 році завершилося одиночне кругосвітнє плавання Джошуа Локама на шлюпці «Спрей».

У 1902 році відбулося виверження вулкана Мон-Пеле (Мартініка), що призвело до загибелі близько 20 000 людей.

У 1945 році в передмісті Берліна Карлсхорсте був підписаний акт про беззастережну капітуляцію Німеччини у Другій світовій війні.

У 1950 році обкладинку нового номера французького журналу для жінок «Elle» прикрасила фотографія 15-річної Бріджит Бардо. Вона була одним із секс-символів 1950-1960-х років. Зараз цій французькій кіноактрисі, співачці, фотомоделі і письменниці 86 років. З початку 1970-х-вона є активісткою руху за права тварин, засновницею та головою Фонду захисту тварин «Фонд Бріджит Бардо».

У 1962 році в столиці Великобританії припинили ходити останні тролейбуси.

У 2003 році стався трагічний випадок із військово-транспортним літаком «Іл-76» у Конго, що перевозив конголезьких військових. Через відкритий вантажний люк на висоті 2200 метрів більш ніж 120 осіб опинилися за бортом судна.

У 2004 році німецькою поліцією був заарештований 18-річний творець комп'ютерного вірусу Sasser.

Яке сьогодні церковне свято

Православна церква 8 травня вшановує пам'ять апостола від 70-ти Марка Олександрійського, євангеліста, єпископа. Інші назви свята - «Марків день», «Пташине голодування», а ще «Марк Ключник» - так у народі називали святого за те, що, за повір'ям, він має ключі від дощів. Вважалося, що з цього дня на небі з'являється веселка.

Що сьогодні не можна робити

Не можна думати про ціну, потрібно купувати абсолютно все, що хочеться й ні в чому собі не відмовляти - тоді гроші будуть текти рікою. Не можна втручатися в чужі справи - свої підуть шкереберть. Закоханим не варто будувати плани на майбутнє.

Прикмети на 8 травня

З давніх-давен існують погодні прикмети на цей день:

- ясний день - до хорошого врожаю;

- день теплий - літо буде спекотним;

- дощ - буде мало меду.

38 переглядів1 коментар
bottom of page