Сьогодні - день Землі, весняного рівнодення і французької мови
top of page

Сьогодні - день Землі, весняного рівнодення і французької мови

20 березня - 79-й день року за Григоріанським календарем. До кінця року залишається 286 днів. У XX і XXI століттях цей день відповідає 7 березня Юліанського календаря.

Яке свято 20 березня 2021


Цього дня у світі відзначаються день французької мови (ООН), Міжнародний день щастя, День весняного рівнодення, День Землі, Всесвітній день жаби, Міжнародний день астрології, Всесвітній день горобця, Міжнародний день без м'яса, Всесвітній день борошна, Всесвітній день здоров'я порожнини рота, Всесвітній день театру для дітей та молоді, Всесвітній день обізнаності про травми голови, Всесвітній день квілтінга, Всесвітній день сторітеллінга, Міжнародний день франкофонії.

В Японії - Фестиваль цвітіння і милування сакурою «О-Ханами», в США - День викрадення прибульцями, День «Поцілунок свого нареченого», День «Будеш моїм сусідом?», День спалювання сніговика, День бібліоманії, День пропозиції, День пива «Бок», День Равіолі, День «Стрибай!», День корн-дога, у Таджикистані - День творчої інтелігенції, в Тунісі - День незалежності, у Болгарії - Тодорів день, Тудориця.

Пам'ятні дати 20 березня, річниці та події

У 321 році римський імператор Костянтин I Великий повелів святкувати недільний день (по-давньослов'янськи «неділя»).

У 1921 році був випущений в прокат перший мультфільм, створений за участю Волта Діснея .

У 1792 році Національна асамблея Франції схвалила застосування під час страт гільйотини. Вже через рік з її допомогою був страчений Людовик XVI. Тривалий час страта виконувалася тільки публічно. У вироку мовилося, що засудженому відсічуть голову на публічному місці в ім'я французького народу. Дотримувалися і середньовічних ритуалів: в останній ранок засудженому оголошували: «Мужайтесь! Година спокути настала», після чого запитували, чи не хочеться йому цигарку, чарку рому. Довгий час існувала думка, ніби відрубана голова бачить те, що відбувається впродовж приблизно десяти секунд. Саме тому голову страченої людини піднімали, щоб вона могла перед смертю побачити натовп, що сміється над ним. Гільйотина не була скасована наступним ладом через надзвичайну її зручність. Цей вид страти застосовувався у Франції до 1977 року. Вважалося, що гільйотина є набагато гуманнішим способом страти, ніж інші види, поширені у той час: гільйотина забезпечувала миттєву смерть навіть за мінімальної кваліфікації ката. До того ж цей вид страти застосовувався до всіх без винятку верств населення, а це підкреслювало рівність громадян перед законом. 17 червня 1939 року, о 4 годині 50 хвилин у Версалі на бульварі відсікли голову Євгену Вейдману, який убив сімох людей. Це була остання публічна страта у Франції: через непристойне хвилювання натовпу та скандали з пресою було велено надалі влаштовувати страти в умовах в'язниці. Остання страта через відсікання голови гільйотиною відбулася у Марселі в період правління Жискар д'Естена. Страченого арабського походження звали Хаміда Джандубі. Це була остання страта не тільки у Франції, але й в усій Західній Європі.

У 1854 році в США була заснована Республіканська партія.

У 1921 році в Канзас-Сіті був випущений у прокат перший мультфільм, створений за участю Волта Діснея.

У 1991 році 4-річний син Еріка Клептона Конор загинув у Нью-Йорку, випавши з вікна квартири матері, розташованої на 53-му поверсі. Пам'яті сина музикант присвятив пісню Tears in Heaven. Ерік Клептон - британський рок-музикант, командор ордена Британської імперії, в 1960-ті роки грав із блюз-роковими групами John Mayall's Bluesbreakers, The Yardbirds, Cream. Його музичний стиль із часом змінювався, але він завжди тримався блюзових коренів.

У 1995 році синкретична екстремістська секта «Аум Сінріке» організувала заринову атаку в токійському метро. В результаті п'яти скоординованих атак загинуло 13 людей і постраждали близько 6 тисяч.

Яке сьогодні церковне свято

Православна церква 20 березня вшановує пам'ять преподобного Павла Прусиадського. У народі день назвали Павлів. Ще 20 березня - весняне рівнодення. Це надзвичайно потужний за енергетикою день, через це він вважається магічним.

Що сьогодні не можна робити

Не можна розважатися й діяти безглуздо, потрібно ставити цілі та починати важливі справи. Не варто з'ясовувати ні з ким стосунки, конфліктувати. У будинку слід прибрати: викинути мотлох, окропити все святою водою.

Прикмети на 20 березня

З давніх-давен існують погодні прикмети на цей день:

- день похмурий - можуть вдарити приморозки;

- горизонт синій - до швидкого потепління;

- дме південний вітер - до весняної посухи.

20 березня іменини

Іменини у Василя, Єфрема, Капітона, Євгена, Ксенії, Омеліана, Надії, Павла, Анни, Марії, Катерини та Миколи.

59 переглядів1 коментар
bottom of page