Сьогодні - "Теплого Олекси" і День олівця
top of page

Сьогодні - "Теплого Олекси" і День олівця

30 березня - 89-й день року за Григоріанським календарем. До кінця року залишається 276 днів. У XX і XXI століттях цей день відповідає 17 березня Юліанського календаря.


Цього дня в світі відзначаються День олівця, День віртуальної відпустки, День сірникового кораблебудування, Всесвітній день біполярного розладу, Всесвітній день ідлі.

У США - День доктора, День Сьюарда, День вдячності синтезатору TB-303, День прогулянки по парку, День «Я все тут контролюю», День супу з шиї індички, у Кореї - День інженера, в Малайзії - День султана Келантана, у Тринідаді і Тобаго - День звільнення духовних баптистів.

Пам'ятні дати 30 березня, річниці та події

У 1820 році перші американські місіонери прибули на Гавайські острови.

У 1842 році американський доктор Кроуфорд Вільямсон Лонг із містечка Джефферсон (штат Джорджія), видаляючи пухлину на шиї пацієнта, вперше застосував у лікарській практиці ефір як анестезуючий засіб під час операції. Він і пізніше успішно використовував ефір під час операцій, але опублікував звіт про свої досліди аж у 1849 році, що стало приводом для оскарження його відкриття з боку інших медиків, які дійшли до тієї ж ідеї декількома роками пізніше.

У 1796 році Карл Фрідріх Гаусс, учень першого курсу Геттінгенського університету, вирішив задачу, перед якою математична наука пасувала більш як дві з гаком тисячі років. Незважаючи на те, що ще стародавніми греками були знайдені способи побудови за допомогою лише циркуля і лінійки правильних багатокутників із числом сторін 3, 4, 5, 15, а також із числом сторін, більшим удвічі, щодо інших правильних багатокутників панувала невідомість. Саме 30 березня майбутній «король математиків» Гаусс здогадався, як побудувати правильний 17-кутник за допомогою циркуля та лінійки.

30 березня 1840 року, подорожуючи по Антарктиді, американський морський офіцер і дослідник Чарльз Вілкс оголосив її частину територією США. Пізніше ця територія в Східній Антарктиді - між Землею Аделі й Землею королеви Мері - була названа землею Вілкса. І лише у 1959 році Антарктида була визнана міжнародною зоною. Сама ж Антарктида була відкрита експедицією під керівництвом Фадея Беллінсгаузена і Михайла Лазарєва у січні 1820 року.

У 1858 році Хаймен Ліпмен із Філадельфії запатентував олівець зі стиральною гумкою на іншому його кінці.

У 1867 році США придбали у Росії Аляску з алеутськими островами за 7,2 млн доларів.

У 1870 році набула чинності 15-та поправка до Конституції США, що забороняла дискримінацію за расовою ознакою під час надання виборчих прав.

30 березня 1896 року світ уперше почув про психоаналіз. У четвертому томі журналу «Revue Neurologique», що вийшов у Парижі, була опублікована восьмисторінкова стаття «Спадковість і етіологія неврозів». Вона була французькою мовою, а її автор - маловідомий віденський психіатр Зигмунд Фрейд.

У 1946 році церемонія вручення «Оскара» вперше транслювалася по радіо.

У 1950 році відбулася презентація фототранзистора в MurrayHill, Нью-Джерсі.

У 1987 році на лондонському аукціоні картина Ван Гога «Соняшники» була продана за 50 млн доларів.

У 1992 році фільм «Мовчання ягнят» завоював п'ять «Оскарів».

У 1992 році суд міста Портленд виніс рішення, що зобов'язує тютюнову компанію Philip Morris виплатити 81 мільйон доларів родині померлого від раку легенів курця, який чотири десятки років курив виключно сигарети «Мальборо».

У 2000 році була відкрита станція Київського метрополітену «Дорогожичі».

Яке сьогодні церковне свято

Православна церква 30 березня вшановує пам'ять святого Алексія. Інші назви свята «Олексій», «Алексій - Божа людина», «Олексій водотік», «Солногрій». Вважалося, що з цього дня приходить тепла весняна погода.

Що сьогодні не можна робити

Не рекомендується важко фізично працювати. Якщо в будинку є немовля, не можна давати хліб або сіль у борг. Також не можна відмовляти жебракам і знедоленим у милостині.

45 переглядів1 коментар
bottom of page