Сонце в розетці
top of page

Сонце в розетці

Найбільша в західній Україні сонячна електростанція, що у Тарасівцях, забезпечує електроенергією всю Новоселиччину і ще трошки

Два роки тому в с. Тарасівці, в урочищі Шепіт, на заболочених землях, що раніше використовувалися як пасовисько, запрацювала найбільша в західній Україні і п’ята за розмірами і потужністю в державі фотоелектрична станція ТОВ «ЕКОТЕХНІК-ТАРАСІВЦІ». Саме будівництво і запуск в експлуатацію не проходили просто, та й зараз у підприємства чимало проблем, але сонячна електростанція працює і виробляє те що й належить – електроенергію із сонячних променів.


Сто двадцять чотири футбольних поля


Саме таку площу – 108 га – займає нескінченна черга сонячних панелей, об’єднаних в одну систему тисячами кілометрів кабелів і 22 підстанціями. Тільки тонкого «сонячного» кабелю тут стільки, що вистачило б з’єднати Київ із Віднем. Відверто кажучи – масштаби вражають, а для людини не втаємниченої ця «сонячна кухня» багато у чому несподівана. Адже сонячна електростанція – не десяток панелей на городі, а складне виробництво з яким наших читачів знайомить директор «ЕКОТЕХНИК-ТАРАСІВЦІ» Станіслав Ігнатьєв.

директор «ЕКОТЕХНИК-ТАРАСІВЦІ» Станіслав Ігнатьєв.

 

Тільки тонкого «сонячного» кабелю тут стільки, що вистачило б з’єднати Київ із Віднем

 

У повітря "не викинуто" 150 кілотонн CO2


Що, мабуть, найбільше вразило, що всією цією найскладнішою системою керує один-єдиний комп’ютер. Вірніше, не так – «серцем» електростанції є комплекс трансформаторних підстанцій і центральна підстанція, де спеціальні датчики щосекунди зчитують дані з виробництва електроенергії і передають в НЕК «Укренерго». Дані виводяться на комп’ютер, де оператор може бачити всі показники – скільки подається в мережу, скільки відбирається, скільки виробляється. Вже на сьогодні вироблено 150 Гігават-годин. Ще один цікавий показник – обсяг зменшення викидів СО-2. На сьогодні це 150 кілотонн, які «не викинуто» в атмосферу тепловими електростанціями. Електроенергією ця електростанція здатна забезпечити близько 150 тис. будинковолодінь. Тобто, це весь Новоселицький район. Та, зрештою, так і є.


«Сонячний» район

І справді, практично всю енергію, що виробляє «ЕКОТЕХНИК-ТАРАСІВЦІ», споживає Новоселицький район.

- Проведено реконструкцію електропідстанції Новоселиця, яка є сьогодні найсучаснішою в області, - розповідає Станіслав Ігнатьєв, - Ми видаємо електроенергію на цю підстанцію, потім вона розповсюджується Новоселицьким районом. Якщо споживання електроенергії невелике, електроенергія спрямовується на Чернівці, і звідти перерозподіляється на інші райони. І не тільки. Коли сталася аварія на Бурштинській ТЕС, наша електростанція дозволила стабілізувати притоки в загальну систему. У нас встановлена найсучасніша система захисту від перенапруги, чим забезпечується безпека електромереж Новоселицького району. Фактично ми – це великий стабілізатор загальної мережі.


 
  • 1103 га забудованої площі - 124 футбольних поля

  • 1 396 861 м кабельних ліній «сонячного» кабелю, що дорівнює відстані від Києва до Відня

  • 209 916 - кількість фотомодулей 280 Вт

  • 833 стрінгових інверторів Huawei SUN2000

 

Чужі тут не ходять


Насправді, сонячна електростанція - це комплекс маленьких станцій із своїми підстанціями, як і об’єднані в єдину мережу. Обслуговують і охороняють комплекс 15 осіб: охоронці, електрики. Для мене залишилось загадкою, як можна помити всі ці сотні гектарів сонячних панелей. Їх і справді миють. Не часто. Наприклад, у Миколаївській області на подібній електростанції найбільшою проблемою є пил, який приносить з сільгоспугідь. В Тарасівцях головна проблема – птичій послід. А ще бур’яни, які щедро зростають на заболочених землях. Що цікаво, на подібних електростанціях утворюються унікальні екосистеми. Адже тут майже немає людей і не проводиться господарська діяльність.

"Сонячний" зайчик

Плюс – територія огороджена і охороняється. Тож на «сонячних» гектарах оселилися зайці і куріпки, лиси та інші тварини і птиці, бачили навіть вовків. Що цікаво, коли розпочинали будівництво, під землею виявили дренажну систему ще, мабуть австрійських часів, яка, швидше за все призначалася для осушування цієї території. Знайшли старий засипаний колодязь, збудований у ті ж часи, який почистили і відновили. У ньому, до речі, напрочуд свіжа і смачна вода.




Справи меркантильні

Одна з найбільших проблем «ЕКОТЕХНИК-ТАРАСІВЦІ» у тому, що держава винна сотні мільйонів за вже вироблену «зелену» енергію. Так, держава взяла на себе зобов’язання компенсувати витрати на спорудження об’єктів альтернативної енергетики, але…

- Сьогодні немає іншого шляху, ніж розвивати сонячні і вітрові електростанції, вважає Станіслав Ігнатьєв. - Термін експлуатації атомних електростанцій збігає у 2025-2030 роках. Україна, мабуть, звертатиметься до МАГАТЕ щодо подовження терміну, але не до безкінечності. Щодо теплових електростанцій - ситуація з вугіллям відома. Три теплові електростанції нині виведено в аварійний ремонт, хоча по суті вони не працюють через брак вугілля. Термін експлуатації нашого обладнання 25 років, після чого воно, звісно, буде оновлене. Оновлення триває постійно, з допомогою спеціального дрона періодично проводиться моніторинг панелей, інфрачервоні та теплові датчики виявляють несправні секції, які замінюємо. До речі, сучасне обладнання дозволяє навіть «лікувати» панелі, які показують невідповідні результати.

Сьогодні тільки у місцевий бюджет «ЕКОТЕХНИК-ТАРАСІВЦІ» сплачує близько 2 млн. грн. на рік, намагаються брати участь в соціальних проектах. Зокрема, збудували давно обіцяну ділянку дороги в селі, допомагають школі, закладам культури. Станіслав Ігнатьєв сподівається, що в подальшому співпраця між підприємством і громадою стане більш плідною і допоможе розвитку і підприємства, і громади.








bottom of page