Стартував період "звикання" до заборони пластикових пакетів
top of page

Стартував період "звикання" до заборони пластикових пакетів

10 червня в Україні Верховна Рада ухвалила Закон про заборону розповсюдження пластикових пакетів. Він почне діяти через півроку -10 грудня. Документ повинен врегулювати обіг пластикових пакетів та стимулювати в Україні розвиток виробництва біорозкладних.

Цей закон забороняє на платній та безоплатній основі розповсюдження в об'єктах роздрібної торгівлі, громадського харчування та надання послуг:

- надтонких пластикових пакетів;

- тонких пластикових пакетів;

- оксорозкладних пластикових пакетів.

Заборона не поширюється на біорозкладні пластикові пакети.

Наразі в Україні діє дев’ятимісячний період адаптації, а з 10 квітня 2022 року вступить в силу заборона на використання в торгівлі тонких, оксорозкладних та надтонких пластикових пакетів. Коли завершиться цей перехідний період, усі заборонені пакети вилучатимуть. Контроль за дотриманням вимог цього законодавства шляхом планових та позапланових перевірок покладено на Держпродспоживслужбу.

Суб'єктів господарювання, винних у порушенні законодавства щодо обмеження обігу пластикових пакетів на території України, нестимуть відповідальність у вигляді штрафу відповідно до статті 6 цього Закону:

  • за порушення заборони розповсюдження у закладах торгівлі - у розмірі від 8500 - 17000 гривень, а за повторне протягом трьох років вчинення такого самого порушення - у розмірі від 17000 - 34000 гривень;

  • за безоплатне розповсюдження пластикових пакетів - у розмірі від 1700 - 3400 гривень, а за повторне протягом трьох років вчинення такого самого порушення - у розмірі від 3400 - 8500 гривень неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

На виконання рекомендацій Європейського союзу українцям необхідно утриматися від пакування товарів у види пластикових пакетів, використання яких з 10 квітня наступного року забороняється Законом. Правоохоронці звертаються до буковинців з розумінням поставитися до виконання вимог законодавства.

51 перегляд1 коментар
bottom of page