top of page

Від чого залежить колір коньяку

Оновлено: 10 трав.

Чи вмієте ви «на око» відрізняти хороший коньяк від поганого? Насправді це доволі складно, адже сьогодні виробники можуть йти на хитрість і змінювати колір напою за допомогою додаткових інгредієнтів. Проте справжній благородний напій теж має різноманітну палітру кольорів, яка залежить від багатьох чинників.



Відтінки та витримка


Сьогодні на полицях магазинів багато напоїв різних відтінків. Наприклад, популярний в Україні коньяк Азнаурі можна купити в багатьох варіантах, але навіть серед позицій з п’ятьма зірочками буде як світлий, так і темний алкоголь.

Відтінок напій отримує залежно від того, як довго він дозрівав. А змінює колір прозорий виноградний бренді, який є основою продукту, через контакт із дубовою діжкою. Що довше алкоголь витримується, то темніший буде його колір.

Згідно з технологією виробництва, під час створення коньяку можна додавати настій дубової стружки або карамель. Вони не дуже впливають на смак, але змінюють колір напою.

На ціну виробу впливає насамперед витримка: чим вона більша, тим дорожчий продукт. І цей параметр обов’язково будуть вказувати виробники.

Покупці не завжди довіряють янтарному алкоголю, навіть якщо на пакуванні вказано, що напій «молодий». Тому деякі виробники додають натуральних барвників, адже саме на темний продукт більший попит.


Як розібратися в коньяках?


Перше — кількість зірочок. Чим їх більше, тим довше витримується спиртне. Це не означає, що трирічний напій буде поганий на смак, але він пропонується в магазинах дешевше.

Крім зірочок, є французька класифікація напою, яка охоплює такі позначення:

  1. X.O. — від шести років витримки;

  2. V.V.S.O.P. — п’ять років;

  3. V.S.O.P. — чотири роки;

  4. Superior — три роки;

  5. V.S. — від двох років.

Зазвичай такою системою користуються виробники оригінального напою Cognac із міста Коньяк у Франції.

У деяких країнах напій поділяють також на три групи:

  1. колекційний;

  2. звичайний;

  3. марочний.

Це не завжди буде вказано на пляшці, проте нерідко такий фільтр використовують інтернет-магазини.


Як вибирати?


Якщо йдеться про колекційний алкоголь, то тут точно діло смаку. Одні поціновувачі вибирають напої лише певного бренду, інші — вживають продукт, в основі якого є спирти особливих сортів винограду. Тому ці варіанти варто покуштувати самому або просити про допомогу сомельє.

А ось під час вибору коньяку з масмаркету все трошки легше. По-перше, в інгредієнтах не має бути консервантів, ароматизаторів чи барвників. Краще купувати в перевірених місцях — наприклад, на сайті maudau.com.ua, де доступні сотні позицій від світових виробників.

А ось неякісний товар часто можна виявити й без дегустації. Покупців має насторожувати сумнівний акциз, нещільна кришка, криві наліпки, відсутність «спиртової тягучості» під час перевертання пляшки та наявність осаду. Це зазвичай вказує на те, що перед вами — контрафактний або зіпсований напій.


8 переглядів0 коментарів
bottom of page