Всі ліки від COVID-19 у стаціонарі - безкоштовні
top of page

Всі ліки від COVID-19 у стаціонарі - безкоштовні

Медичну допомогу та необхідні препарати хворим на коронавірус, що лікуються у стаціонарах, мають надавати безкоштовно.

☎️Якщо ж у лікарні вимагають оплатити чи придбати медикаменти, пацієнтів закликають телефонувати на «гарячу лінію» Національної служби здоров'я України за номером 16-77.


На цьому під час робочого візиту на Буковину наголосив тимчасовий виконувач обов’язків голови Національної служби здоров’я України Андрій Віленський.

«У межах пакетів послуг, на який Національна служба здоров’я України укладає контракт зі лікарнями, стаціонарна допомога хворим на коронавірус надається безоплатно. Тариф, розрахований НСЗУ, передбачає 45 тисяч гривень на лікування одного недужого із COVID-19, який перебуває у палаті інтенсивної терапії. Цих грошей цілком достатньо, бо, як ми бачимо, в середньому в Україні на потреби таких пацієнтів витрачають 35 тисяч гривень. На медикаменти та розхідні матеріали для одного пацієнта реанімації передбачено 5 тисяч гривень на добу. Якщо хворий лікується в терапевтичному чи інфекційному відділенні, то ця сума становить 900 гривень. Держава гроші виділяє. Та чи доходять вони до пацієнтів – це ми перевіряємо, відвідуючи різні регіони та медзаклади України», – сказав Андрій Віленський.

За його словами до НСЗУ часто надходять дзвінки і скарги про те, що пацієнтів змушують купувати за власний кошт медикаменти для лікування COVID-19. Усі такі випадки служба розглядає. Якщо факт підтверджується, від медичного закладу вимагають повернути людям витрачені кошти. Коли ж цього не відбувається, справу передають до правоохоронних органів.

315 переглядів1 коментар
bottom of page