top of page
Фото автораРайон Інфо

Законодавці хочуть обмежити використання пальмової олії

Законопроектом передбачається врегулювати застосування гідрогенізованої пальмової олії у виробництві харчових продуктів та встановити вимоги до маркування харчових продуктів, що містять пальмову олію.

Верховна Рада України ухвалила в першому читанні проект закону Про внесення змін до деяких законів України щодо підвищення якості харчових продуктів, що споживаються дітьми (№5148).

Як передає кореспондент УНІАН, за це рішення проголосували 304 народних депутатів із 353, зареєстрованих в сесійній залі.

Законопроектом, зокрема, встановлюється, що у виробництві дитячого харчування забороняється використання гідрогенізованої пальмової олії та гідрогенізованих рослинних жирів.

Забороняється обіг дитячого харчування, якщо воно містить гідрогенізовану пальмову олію та гідрогенізовані рослинні жири; інгредієнтами дитячих сумішей початкових, дитячих сумішей для подальшого годування є олія (масло) насіння кунжуту та/або олія (масло) насіння льону, а також глютен; якщо інгредієнти таких сумішей були вироблені із застосуванням ряду пестицидів.

Під час виробництва харчових продуктів в Україні забороняється використання гідрогенізованої пальмової олії, сухих молочних продуктів з додаванням гідрогенізованих рослинних жирів у виробництві продуктів дитячого харчування та традиційних харчових продуктів, кондитерських виробів, у тому числі, з какао, шоколаду та продуктів з вмістом шоколаду, морозива.

Забороняється обіг харчових продуктів, в яких вміст трансжирних кислот перевищує 2 грами на 100 грамів загальної кількості жиру у харчовому продукті.

Крім того, встановлюється, що у виробництві традиційних молочних продуктів забороняється використовувати жири та білки немолочного походження, у тому числі, пальмову олію, а також будь-які стабілізатори і консерванти.

Чому використовують пальмову олію

У пояснювальній записці до законопроекту зазначається, що для отримання твердих пластичних жирів рідкі рослинні олії зазвичай піддаються додатковій фізичній та хімічній обробці - частковій гідрогенізації. Гідрогенізація - це насичення олії атомами водню протягом кількох годин при температурі 200-300 градусів Цельсія, за допомогою нікелевих або платинових каталізаторів.

Метою гідрогенізації є збереження олії від псування та можливість згущення її для вироблення маргарину та замінників вершкового масла.

"Процес не контролює, коли саме атоми водню сполучуються з ненасиченими жирами рослинного походження, перетворюючи їх на надзвичайно шкідливі для організму трансформовані жири, які є чужорідними для організму людини. У них, завдяки присутності атомів водню, змінений спосіб сполучення ферментів та молекул. Саме тому трансжири мають доведений згубний вплив на здоров'я людей і не лише викликають ожиріння, але й серцеві хвороби, рак, діабет, розлад імунної системи", - йдеться у тексті.

21 перегляд1 коментар

1 Comment


Yumi Vega
Yumi Vega
Feb 11, 2023

Very easily this site will most likely irrefutably perhaps end up being popular including numerous weblogs individuals, in order to it's persistent content pieces or possibly views. https://j9korea.com/


Like
bottom of page