"Зони" повертаються. Поки що "помаранчева" для всіх
top of page

"Зони" повертаються. Поки що "помаранчева" для всіх

Оновлено: 22 січ. 2021 р.

25 січня закінчується введений Кабінетом міністрів всеукраїнський локдаун. Після нього у країні деякий час будуть діяти обмеження помаранчевої зони, а потім щонайменше до 31 березня уряд введе адаптивний карантин.


Про це повідомляє НВ.


Помаранчева зона для всіх


Обмеження помаранчевої зони для всієї України вже діяли з 13 листопада по 8 січня, коли почався локдаун.

Скільки часу обмеження помаранчевої зони триватимуть цього разу, точно не відомо.

13 січня міністр охорони здоров'я Максим Степанов заявив, що після закінчення локдауну загальнонаціональні карантинні обмеження будуть діяти "певний період часу". Після цього, за його словами, країна зможе перейти до адаптивного карантину.

При цьому міністр не виключив, що МОЗ знову запропонує ввести локдаун, якщо кількість хворих на коронавірус в Україні буде зростати "ураганними темпами".

15 січня прем'єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що з 25 січня по всій Україні знову почнуть діяти обмеження помаранчевої зони - так само, як і до локдауну. Таким чином, регіонів, де будуть діяти найжорсткіші обмеження червоної зони спочатку не буде.

18 січня Шмигаль заявив, що, швидше за все, адаптивний карантин в Україні продовжать до 31 березня.


Хто в яку зону потрапить після введення адаптивного карантину


У зелену зону потраплять населені пункти і регіони, де немає сплеску захворюваності на коронавірус, а завантаженість ліжок у лікарнях не буде перевищувати 5%.

У жовту зону потраплять населені пункти і регіони, де 5 днів поспіль зростають показники захворюваності, а завантаженість ліжок - від 5 до 50%, не рахуючи дитячих та пологових відділень.

У помаранчеву зону потраплять населені пункти і регіони, де завантаженість лікарняних ліжок складе від 50 до 75%, не рахуючи дитячих та пологових відділень.

У червону зону потраплять населені пункти і регіони, де зареєстровано більше 320 хворих на коронавірус на 100 тисяч населення протягом 14 днів, а завантаженість ліжок перевищує 75%, не рахуючи дитячих та пологових відділень.


Які обмеження будуть діяти для кожної зони


Зелена зона

У громадських будівлях та транспорті можна перебувати лише в масках або респіраторах;

Дозволені масові заходи за участю до 50 осіб, причому на одну людину має бути не менше 5 квадратних метрів площі;


Дозволена робота кінотеатрів, театрів та інших культурних установ за умови заповнення не більш 50% місць у кожному кінотеатрі або залі.

Кількість пасажирів у громадському транспорті обмежена кількісю місць для сидіння.

Дитсадки, школи та інші освітні установи відкриті для відвідування, за умови, що на самоізоляції через COVID-19 перебуває менше 50% дітей або персоналу.

Заборонено роботу дискотек, розважальних закладів та нічних клубів.

Заборонена діяльність закладів громадського харчування з організацією дозвілля.

Заборонено проводити концерти, крім тих, які проводяться закладами культури, для яких концертна діяльність протягом останнього року є основним видом діяльності.


Жовта зона


Крім обмежень зеленої зони, вводяться наступні:

Заборонено відвідувати установи соціального захисту, крім тих, які надають послуги кризово, в яких знаходяться люди похилого віку.

На вході до установ або на заходи потрібно розмістити інформацію про можливу кількість відвідувачів. Контроль повинен здійснювати власник приміщення або організатор заходу.


Помаранчева зона


Крім обмежень зеленогї та жовтої зон додаються наступні:

Масові заходи можна проводити за участю до 20 осіб (під час дії обмежень помаранчевої зони до локдауну винятком були офіційні та професійні спортивні заходи, які проводяться без глядачів, і заходи, необхідні для забезпечення роботи органів влади).

Робота закладів, що займаються розміщенням (хостелів, туристичних баз і т. п.), крім готелів і санаторно-курортних установ.

Заборонено роботу розважальних закладів та ресторанів у нічний час (під час дії обмежень помаранчевої зони до локдауну кафе, ресторанам та інших закладів громадського харчування було заборонено працювати з 22:00 до 7:00, окрім як на виніс. Діяли також додаткові вимоги для роботи ресторанів і кафе - розміщення відвідувачів на відстані не менше , ніж 2 м між місцями за сусідніми столиками, було заборонено розміщувати більше 4 людей за столом (без урахування дітей у віці до 18 років)).

Заборонені планові госпіталізації в лікарнях.

Закриті спортзали, фітнес-центри (під час дії обмежень помаранчевої зони до локдауну робота спортзалів і фітнес-залів дозволялася за умови забезпечення кількості відвідувачів у залі з розрахунку одна людина на 20 квадратних метрів і перебування відвідувачів там у масках).

У музеях, на виставках, в галереях з 19 січня було задіяне додаткове правило про наявність не більше однієї людини на 10 кв. метрів площі.

Заборонено прийом нових змін в дитячі табори.

Масові заходи можна проводити лише за умови, що на кожну людину припадає 20 квадратних метрів площі і за участю не більше 100 людей.


Червона зона


Крім обмежень зеленої, жовтої і помаранчевої зон, забороняється

  • робота громадського транспорту;

  • відвідування освітніх установ;

  • відвідування установ сфери культури, кінотеатрів;

  • діяльність ТРЦ, кафе та ресторанів;

  • відвідування закладів торговельного та побутового обслуговування.

210 переглядів1 коментар
bottom of page