Георгій МАЗУРАШУ: діалог в онлайні
top of page

Георгій МАЗУРАШУ: діалог в онлайні

Нардеп Георгій Мазурашу від «Слуги народу» – людина доволі публічна і відкрита. Час від часу (така робота) він зустрічається із виборцями на окрузі. Сказати, що на зустрічах ажіотаж – навряд чи можна. Ні, люди, звісно, йдуть. Але далеко не кожен наважиться особисто запитати депутата про те, що його насправді цікавить.

Тому, домовившись із депутатом про інтерв’ю, я попросив читачів «Район-Інфо» поставити свої питання через Інтернет, а потім переадресував їх Георгію Мазурашу. Ну і трохи додав від себе. Що вийшло в результаті такої колективної творчості? Читайте, робіть висновки...

- Віталій Банар: «Ви пішли у ВР заради блага народу чи свого?»

- Віталію, не зрозумів запитання. Десь є натяки на якісь мої рішення та дії в якості депутата у сво­їх особистих інтересах? Нас обрали працювати в інтересах держави. Я чесно і порядно працюю, як і обіцяв. Розуміючи, що всім вгодити неможливо. Але я маю бути в унісоні з позицією більшості ви­борців. Наскільки це можна виміряти. Тому, ду­маю, треба швидше запровадити систему рефе­рендумів.

- Юрій Думітращук: «Коли в Україні закін­читься цей бардак?»

- Коли закінчиться цей бардак?.. Дуже складне запитання. Теж дуже чекаю цього. По можливості сприяю руху в бік позитивних змін.


- Еvghenii Borisovici: «Спитайте чому та­кий бардак з газом, чому розраховують на­перед величезні суми? Чому зарплати не під­вищуються, а тарифи зростають? Де гроші за пільги дітям війни, «АТОшнікам»? Чому за­хоплюють церкви УПЦ і далі не має порядку в країні?»

- Букет важких запитань. Газ... Вважаю, що енергетичний сектор мав би бути повністю в дер­жавних руках. І з розумними обмеженнями. А то у нас газом торгують приватні структури, і справді якось навіть знущаються над споживачами...

Діти війни... Мама у мене з цієї категорії. Зну­щальна пенсія, і це ключова проблема. Краще дати людям гідні пенсії і зарплати, а не пільги... АТОвці - окрема тема. Люди, які ризикували, ри­зикують здоров’ям і життям на фронті, мають по­чуватися максимально захищеними державою. Це великий комплекс проблем. І особисто я мало чим можу впливати на ситуацію. Якщо є у когось дані про те, що є реальна можливість збільшити під­тримку пільговим категоріям, а це не робиться, - підказуйте, буду звертатися з офіційними запита­ми, як нардеп. У мене особисто наразі претензії до Уряду щодо великих зарплат певним категоріям бюджетників, тобто в держсекторі. Вважаю, що треба обмежити максимальну зарплату (сумарну) з бюджету 10-ма мінімальними, як в пенсійній сис­темі діє.


Тарифи... Проблеми... Віддали в приватні руки і тепер все складніше на них впливати. А треба впливати. Профільні фахівці вважають, що від­криття ринку енергетичних послуг дасть знижен­ня. Сподіваюсь, що так і буде. Поки рано робити остаточні висновки. Ситуація в процесі.

Захоплення церков – це тема за межами того, куди я хотів би втручатися. Поважаю право кож­ної людини вірити в Бога і ходити в будь-яку цер­кву, чи інші культові заклади. Захоплень ніяких не мало би бути. Треба демократично вирішувати і знаходити спільну мову. Аж до того, що можна правити в одній церкві різним конфесіям по черзі, якщо є багато людей за різні патріархати...

- Vyacheslav Wolf: «Спитайте в чому се­крет телепортації?»

- Про телепортації... Це на конкурс найоригі­нальнішого запитання? Переадресую запитання в Генпрокуратуру.

- Alessia Ataeva: «Спитайте, що він може дати особисто вам, чи вашій сім’ї?»

- Алеся, шкода, якщо хтось думає, що депутат, або інші представники влади, мають працювати на конкретну особу, або сім’ю... Маємо рухатись до гідного рівня життя для всіх. Вірю і сподіваюсь, що так і буде.

- Elena Moldovan: «Чому голосу­вав проти рин­ку землі?»


- Олено, я вже публічно пояс­нив, чому прого­лосував проти. Ви маєте доступ до Інтернету, то спокійно подиви­тесь цю розгор­нуту відповідь. Г о л о с у в а н н я відповідає пози­ції більшості ви­борців округу, як відчуваю (на виборах про це спілкувались), і моїм переконанням. Не вважаю, що ми маємо право вирішувати сьогодні, що ча­стина наших громадян - «недогромадяни», які не отримали землю, а в наступних поколіннях, якщо дороздати-розпродати, то вже більше буде грома­дян України, яких ми позбавляємо співволодіння землею, яка, за Консти­туцією, належить всьому українському народу.


- Buga Artur: «Спро­сите столицу Брунея? И сами попробуйте ответить без Google.»

- Артур, найменше мене цікавлять столи­ці інших країн. Цікавить наша країна і добробут нас всіх разом.

- Dan Balan: «Чому вони переслідують Анатолія Шарія? І коли виженуть Рябо­шапку?»

- Дан, я ніяк не при­четний до переслідувань Шарія, нікого не переслі­дую. Рябошапка працює. Думаю, рано робити ви­сновки.

- В Інтернеті оприлюднювали зарплату нардепів. Для Києва і нардепівських витрат, скажімо так, не забагато. Вистачає на життя?

- Після скромних чернівецьких зарплат, звіс­но, під 30 тис. – це величезна цифра. Зрозуміло, що і витрати інші. Але то деталі. Було б чудово, щоби така зарплата була в Україні середньою. А максимальну зарплату з бюджету (сумарну) треба обмежити 10-ма мінімальними.

- Де ви зараз живете і чи часто бачитеся з сім’єю?

- «Стартове» місце проживання - готель «Укра­їна». Але деякі колеги знімають житло, щоби з сім’єю жити. Я теж такі перспективи вивчаю. Нам компенсують до 650 грн. на добу за проживання. Так що з цим все нормально.

- Що найбільше заважає і хто допомагає в роботі?

- Що заважає... Брак часу, напевно. А допо­магають помічники. І життєвий та професійний досвіди. З депутатською діяльністю трохи ж був обізнаний. Так що приблизно орієнтувався як мало би бути. Рожеві окуляри не ношу.

- Тут запитують, чи правда, що кожного місяця нардепи від «Слуги народу» отриму­ють 5 тис. доларів доплати у конвертах?


- Про гроші в конвертах вже зустрічав інфор­мацію у Фейсбуці. Може, комусь і роздають, не знаю. Не уявляю, за що мали би платити в кон­вертах. Можливо, комусь і можуть віддячувати за щось лобістське, в чиїхось інтересах. Але «свічку не тримав», як кажуть.

- Невдовзі Новорічні свята. Що б ви поба­жали собі і виборцям?

- Від себе бажаю нам всім здійснення мрій, пов’язаних з очікуваними кардинальними змінами на краще в країні, пов’язаних із президентством Зеленського та роботою його владної команди, до якої входжу і я. Я за це дуже переживаю, дуже хочеться прорватися з Україною на якісно вищий рівень життя для пересічних громадян.

Після прийому громадян депутат ВР від 203-го округу Георгій Мазурашу зустрівся з сільгоспви­робниками Новоселицького району.

Головне питання, яке обговорювали фермери і керівники господарств з нардепом – закон про ри­нок землі, прийнятий в І-му читанні і проти якого проголосував Георгій Мазурашу. Аграрії подяку­вали депутату і попросили внести правки у закон в другому читанні. Нардеп з помічниками всі по­бажання ретельно занотовували. Георгій Мазура­шу пообіцяв внести ці правки під час обговорення проєкту Закону у ІІ-му читанні:

- землі с/г призначення не можуть бути власні­стю іноземців, юридичних осіб, серед засновників яких є іноземці, іноземним державам (зміни можна внести лише відповідно до результатів Всеукраїн­ського референдуму);

- заборонити продаж земель с/г призначення, які перебувають у державній (комунальній) влас­ності;

- землями с/г призначення може володіти і здійснювати відповідну діяльність лише фізична, або юридична особа, яка зареєстрована за місцем розташування цих земель (ОТГ, сільська, селищ­на, міська ради);

- сукупна площа земельних ділянок сільсько­господарського призначення у власності громадя­нина, юридичної особи, з урахуванням пов’язаних осіб або юридичних осіб, створених за законодав­ством України, що мають спільного кінцевого бе­нефіціарного власника (контролера) не має пере­вищувати 10 тисяч гектарів;

- суворий контроль за ефективним викорис­танням землі (за порушення встановлених правил сівозміни, невикористання землі за призначенням більше одного року - вилучати в державну (кому­нальну) власність);

- заборонити здійснювати відчуження земель­них ділянок сільськогосподарського призначення протягом п’яти років з дня набуття права власно­сті;

- закон має набрати чинності після введення відомостей про всі землі до Державного земельно­го кадастру та Державного реєстру речових прав на нерухоме майно...

«Пакетне» побажання: якнайшвидше встано­вити мораторій на здійснення Держгеокадастром дій зі зміни цільового призначення землі та інших дій, які можуть призвести до відчуження земель з державної (комунальної) власності теж було взято до уваги.

Андрій РОМАНЦОВ

126 переглядів0 коментарів
bottom of page