"Доступні ліки" за електронним рецептом уже з квітня
top of page

"Доступні ліки" за електронним рецептом уже з квітня

З 1 квітня 2019 року рецепти за програмою «Доступні ліки» сімейні лікарі, терапевти і педіатри виписуватимуть виключно в електронній системі охорони здоров’я і лише для пацієнтів, які підписали з ними декларацію.

Пацієнти зможуть отримувати ліки за рецептом у будь-якій аптеці України, яка бере участь у програмі «Доступні ліки».


Зверніть увагу! Якщо номер мобільного телефону пацієнта, зазначений в декларації, не актуальний/не належить пацієнту/пацієнт не має до нього доступу, електронний рецепт не може бути виписаний.

У цьому випадку до Національної служби здоров’я України подається заява для видалення неактуального номеру телефону та повторно укладається декларація про вибір лікаря. Якщо номер телефону правильний, лікар випише рецепт у системі, а на телефон пацієнта прийде СМС з номером рецепту та кодом підтвердженням.

Пацієнт обере зручну для себе аптеку з переліку тих, хто уклав договори з НСЗУ, та надасть фармацевту спочатку номер рецепту. Фармацевт пропонує пацієнту лікарські засоби, які є в наявності. Якщо запропоновані ліки підходять пацієнту, він називає код підтвердження і після того отримує призначені ліки безкоштовно або з незначною доплатою. Якщо у даній аптеці немає саме того лікарського засобу, який хоче отримати пацієнт, він не називає код підтвердження і має змогу звернутися до іншої аптеки.

Щодо виписування електронного рецепта пацієнтам, у декларації яких відсутній контактний номер телефону (підтвердження особи у системі відбулося через документи), роз’яснення будуть надані згодом. За попередньою інформацією, такі пацієнти отримуватимуть на руки роздруківку з електронної системи.

Важливо! Служба підтримки медичної інформаційної системи Helsi звертається з проханням утриматись від виписки рецептів 1 і 2 квітня 2019 року через нестабільну роботу системи в перші дні запуску електронних рецептів.

63 перегляди0 коментарів
bottom of page