МЕДИЦИНА ГРОМАДИ: виклики і перспективи
top of page

МЕДИЦИНА ГРОМАДИ: виклики і перспективи

Магальська громада стала першою на Новоселиччині, де вирішили, в рамках реалізації програми розвитку медицини у сільській місцевості, збудувати нову амбулаторію загальної практики сімейної медицини.


Зведення приміщення здійснюється за рахунок передбаченої субвенції з Державного бюджету та на умовах співфінансування місцевим бюджетом у розмірі 10% від вартості будівництва. Хоча вже зараз зрозуміло, що витрати з бюджету громади можуть бути більшими. У Магали, де будівлі амбулаторії близько 120 років, за словами сільського голови ОТГ Олени Нандриш, - вибору немає. Тому, попри певні сумніви і необхідність серйозних витрат, вирішили таку амбулаторію збудувати. Тим паче, що "навантаження" у вигляді певного медичного обладнання і санітарного автомобіля, якого сільським лікарям бракує, аж ніяк не завадить. Але, мабуть, головне – у Магальській громаді вирішили будувати свою ланку первинної медицини.

Громада, яка об'єднує Магалу і Рідківці, як відомо, багато у чому специфічна. Головний відбиток на її життєдіяльність накладає близькість обласного центру. Це дає певні переваги, але додає і чимало проблем. Одна з них - ефективність надання медичної допомоги населенню. Ні для кого не є секретом, що якість надання медичних послуг в області є з об'єктивних причин, вищою, аніж у районах. Тож рішення створювати свою первинну ланку, не орієнтовану на район, тут вважають виправданим і логічним, тим паче в умовах реформування медицини.

- Тут справа не в якихось амбіціях, - зазначає Олена НАНДРИШ. - Ми вважаємо, що всі структури громади повинні бути здатні функціонувати автономно, і не лише в медицині. В жодному разі ми не відмовляємося співпрацювати з районною лікарнею, центром первинної медицини. Але, в нинішніх умовах, коли ми можемо напряму працювати з Національною службою охорони здоров'я України, а пацієнт отримує право не лише обирати лікаря, а й заклад, де лікуватиметься на 2-му і 3-му рівні надання медичної допомоги, вважаємо таку автономність правильною. Ми, я вважаю, в усьому повинні стати самодостатніми.

Як розповідає завідуюча амбулаторії загальної практики сімейної медицини села Магала Ганна ЛЯГУ, на території Магальської сільської ради проживає понад 7000 населення. Амбулаторія обслуговує населення сіл Магала, Буда, Прут. Крім того, працює амбулаторія села Остриця. Заклади повністю забезпечені кадрами, всі медпрацівники атестовані. При амбулаторії села Магала працюють стоматологічний, фізіотерапевтичний, оглядовий, маніпуляційний кабінети і лабораторія. Досить успішно пройшла компанія підписання угод з сімейними лікарями. Цей показник, порівняно, не є високим - близько 70% від кількості населення, однак тут варто взяти до уваги, що значна кількість жителів громади уклали угоди з лікарями м. Чернівці. - Нині у нас будується амбулаторія, розрахована на 4 лікарів сімейної медицини. Головний сенс у тому, що ми зможемо самі розпоряджатись фінансами і вирішувати питання напряму з Національною службою. У нас є певне обладнання - кардіограф, пульсоксиметр, аналізатор цукру крові. Тож необхідним для первинної ланки ми забезпечені або плануємо найближчим часом отримати.


У громаді близько 11,5 тис. населення (хоча документально чомусь досі рахується менше 9-ти, що створює величезні проблеми, - зазначає Олена Нандриш). Угоди підписали близько 8,5 тисяч, при цьому на лікарів припадає 1500-1800 пацієнтів. Є всі необхідні ліцензії. Невдовзі отримають нову машину, зараз є одна стара "санітарка". Сьогодні доводиться вирішувати головну проблему - впровадження "електронних" рецептів. На території Магали лише одна аптека. Сільська рада купила для медиків необхідну програму, але для аптек придбання програми, навчання працівника, інші нюанси поки що є серйозною проблемою, яку намагатимуться спільно вирішити. Знов-таки постає питання стосунків з районною лікарнею. Ні для кого не є секретом, що більшість жителів громади лікуються в чернівецьких лікувальних закладах. Це почалося не сьогодні. В лікарні обласного центру люди їздять десятиріччями. І, зазвичай, їм не відмовляють. А тим більше тепер, коли пацієнт вільний обирати де лікуватись, а гроші від Національної служби у той чи інший заклад "приходять" за пацієнтом. Це не добре і не погано - така реальність. Звісно, Новоселицька ЦРЛ таким чином втрачатиме.

Сьогодні "вартість" одного ліжкомісця на день складає понад 500 грн. І переконати когось їхати в Новоселицю навряд чи вдасться. Хоча, якщо вірити довідці, у січні-лютому в Новоселиці в стаціонарі жителі громади лікувалися. Втім, тут подібним довідкам вірити не надто схильні, для прикладу, в ній є прізвище працівниці сільради, яка цього року жодного дня не перебувала на лікарняному, а тут - виявляється лежала в стаціонарі. Звісно, як і скрізь, від медичної реформи і тут не в захопленні, але готові працювати в тих умовах, які існують сьогодні. Із завершенням будівництва нової амбулаторії, закупівлею обладнання і нового санітарного авто, це стане реальним. Співпраця з лікувальними закладами Чернівців давно налагоджена, методичну допомогу надає обласний департамент охорони здоров'я. Кількість підписаних декларацій дозволяє сподіватись на гідну зарплату медичних працівників.

- Наше завдання забезпечити лікарів усім необхідним, - зазначає Олена Нандриш. - Нині багато наших людей працюють і часто бувають за кордоном. Вони бачать ставлення лікарів до пацієнтів там і у нас. І можуть порівнювати. Тому ми просто змушені зробити все необхідне, щоб у громаді пацієнт отримав той перелік послуг, який передбачено. Люди сьогодні вимагають нормального ставлення до себе і мають можливість вибирати: де і у кого лікуватись. Нас навіть запрошують обласні лікувальні заклади, це вигідно нам, а тепер уже і їм.

484 перегляди0 коментарів
bottom of page