Подвірненська Маланка: феєрія фарб і традицій. Фото, відео
top of page

Подвірненська Маланка: феєрія фарб і традицій. Фото, відео

Оновлено: 15 січ. 2020 р.

Сьогодні у Подвірному на Новоселиччині відбувся фестиваль Маланок. Це самобутнє і колоритне свято певною мірою унікальне. Попри певне осучаснення, у Подвірному зуміли зберегти традиційне маланкування напередодні Василя.

Загалом то фільмувати дійсно варто було починати ввечері 13 січня, коли ряжені у супроводі оркестрів починають ходити селом. Але завітати вони можуть лише до господарів, які мають незаміжню дівчину, і які їх перед тим запросили.

- Цього року, дякуючи Богу, немає снігу і болота, бо зазвичай ми застилаємо клейонкою не лиш підлогу в коридорах і кімнатах, а й стіни на пів-метра, - розповів один із господарів.


Там, де приймають гостей – маланкарі бажані гості. В супроводі духових оркестрів всю ніч вони вітають господарів, а зранку збираються на центральній площі села, щоб продемонструвати костюми, танцювальні номери і підготовлені театральні виступи. Варто відзначити, що кожну групу маланкарів супроводжує духовий оркестр. Цього року в параді оркестрів взяли участь музиканти не лише з Новоселиччини, а й з Хотинського району, Молдови та Вінницької області. Треба бути.




217 переглядів0 коментарів
bottom of page