Румунія може відправити своїх військових на парад до Києва
top of page

Румунія може відправити своїх військових на парад до Києва

Про це міністр закордонних справ Румунії Богдан Ауреску заявив під час переговорів з міністром закордонних справ України Дмитром Кулебою.

Румунія готова відправити до Києва підрозділ своїх Збройних сил для участі у військовому параді на День Незалежності України 24 серпня.

Як повідомляє прес-служба Міністерства закордонних справ України, перебуваючи 23 квітня з робочим візитом у Румунії, міністр закордонних справ Дмитро Кулеба провів переговори із румунським колегою Богданом Ауреску.

Глава МЗС Румунії поінформував про готовність румунської сторони направити для участі у військовому параді у столиці України підрозділ Збройних сил Румунії.

Співрозмовники обговорили підготовку до саміту «Кримської платформи» в рамках святкування 30-ї річниці Незалежності України.

Міністри також обговорили регіональну безпеку та погодилися із потребою консолідованих зусиль світового співтовариства задля деокупації тимчасово окупованих територій України, відновлення миру і стабільності в регіоні.

«Румунія — відданий друг України. Наші держави поділяють спільне бачення безпекової ситуації у регіоні», - заявив Кулеба.

Окремо сторони домовилися якнайшвидше провести консультації між причетними відомствами України та Румунії задля усунення перешкод для відкриття додаткових пропускних пунктів на українсько-румунському кордоні та втілення спільних інфраструктурних проектів.

Сторони також домовилися активізувати діяльність робочої групи зі співпраці в енергетиці.

Кулеба та Ауреску приділили окрему увагу темі забезпечення прав української національної меншини в Румунії та румунської національної меншини в Україні. Міністри домовилися докласти спільних зусиль, щоб у дусі взаємоповаги та в рамках чинного законодавства гарантувати збереження ідентичності, розвитку та благополуччя української громади в Румунії та румунської громади в Україні.

159 переглядів0 коментарів
bottom of page