Степанові Сабадашу - 100
top of page

Степанові Сабадашу - 100

5 червня виповнилось би 100 років від Дня народження нашого славетного земляка,Народного артиста України, композитора, якого знав і знає увесь світ, автора знаменитої візитної карточки міста Чернівці пісні «Марічка» Степана Олексійовича Сабадаша, яку написали разом із ще однією Легендою Буковини – поетом Михайлом Миколайовичем Ткачем. Слава їм Вічна!

Степан Сабадаш народився на хуторі Фагадеу (тепер Ванчинець Ванчиківецької сільради Новоселицького району Чернівецької області ) у великій родині Ульяни і О лексія Сабадашів, його біографія яскраво висвітлена у нашій пресі, у книжках і підручниках, у музеях і енциклопедіях, в Інтернеті й інших засобах інформації і мистецьких виданнях, та і в книжках самого Ювіляра. Дякуємо редакціям за це!

У запропонованому матеріалі автор цих рядків вітає всіх Новосельчан і буковинців, всіх справжніх і щирих друзів і особливо родині і земляків Степана Сабадаша з його 100 – літнім ювілеєм! У нас сьогодні Свято! День народження Маестро, нашої Слави і Гордості!



До цього Дня вийшла у світ і книга «Сурма Сабадаша» , в якій автори Василь Васкан, Іван Дерда і Остап Савчук, які особисто знали і співпрацювали з великим митцем, іпідготували і свій літературно – пісенний подарунок в знак невмирущої пам’яті про Степана Сабадаша.

У першому розділі нової книги ви знайдете матеріали різних авторів і різних часів, бо хтось з них живі і здорові, хтось відійшов у вічність, а слово своє залишив жити.

Тут спогади про Сабадаша, про фестиваль 1997 року в Новоселиці, який відкривав Композитор, тут інтерв’ю з нашим славетнив аграрієм і депутатом ,земляком і другом Степаном Савичем Глігором, сестрою Євгенією, композиторами і колегами – хоровиками Олександром Дрябом і Петром Топорівським, Іполитом Кіріяком, сином отця Іона Кіріяка - сільського священика і першого вчителя музики Маестро, іншими цікавими людьми.

У другому розділі – поема «Ванчинецька рапсодія», про родинне гніздо Сабадашів, від села над Прутом до саду під Києвом, і розділ про ансамбль «Марічка», створений Сабадашем у 1960 році. Теж Ювілей!

У третьому розділі – пам’ятні посвяти відомих і молодих авторів - шанувальників Євгенії Яреми, Марії Козуб, Катерини Вудвуд, Михайла Урсула.

У четвертому розділі – пісні на слова Василя Васкана послідовників ювіляра, наших композиторів. які продовжують справу Степана Сабадаша на Буковині.,

Окремо автори виділили розділ про те, що ім’я Степана Сабадаша увіковічене владою заснуванням на рідній землі літературно – мистецької премії його імені, там вдруковані імена кожного, а список очолює Народна артистка України, Герой України Софія Ротару.

Ім’я Сабадаша – це наш Прапор, наш Знак Таланту і Добра. Гордість Новоселицької землі. Вічна йому Слава і Пам’ять! З 100-річним ювілеєм, Родино! Ми разом у ці дні покладаємо нашу буковинські Вінки Пам’яті до місця його вічного спочинку у Києві.

Автор цієї статті вклоняється всім землякам – ново сельчанам за те, що ми не забуваємо нікого , хто жив живе і житиме на цій, нашій землі під нашим небом, бо нам не тісно у нашій Родині.

Василь Васкан – поет, член національної спілки письменників ,

заслужений працівник культури України

104 перегляди0 коментарів
bottom of page