Торгівля за культуру: 11-6 на користь міськради (відео)
top of page

Торгівля за культуру: 11-6 на користь міськради (відео)

Відбулися збори колективу Новоселицького районного будинку культури. На них прибуло настільки поважне представництво від влади, що наразі і не пригадується чогось подібного (за виключенням хіба Дня незалежності). Тут тобі і голова РДА Є. Бойко, і голова райради Д. Вакарюк з керуючим справами І. Балацко, і міський голова М. Нікорич із заступником Д. Шовою і начальник управління культури ОДА В. Китайгородська. Також були присутні начальник відділу культури всього іншого і релігій РДА С. Михайлова та голова райкому профспілки працівників культури А. Грищук. Мова йшла про майбутнє будинку культури і колективу, які передають-передають, але ніяк не передадуть Новоселицькій ОТГ. Якщо коротко, засідання вийшло доволі скандальним, і, на жаль, мало результативним.



На початку Іван Балацко цитував документи, закони і рішення, які на думку районної ради доводять, що Новоселицька ОТГ може і повинна перебрати на себе будинок культури разом із нині наявним колективом у 17 осіб. Голова районної ради Дмитро Вакарюк заявив, що рішення міської ради про те, що з 1 квітня 2019 р. вона погоджується прийняти будинок культури із подальшим перетворенням на міський культурний центр зі штатом в 11 осіб не є правильним, брати треба все разом і без застережень. Марія Нікорич аргументувала, що штат районного будинку культури не може складатися з 17 осіб, бюджет ОТГ не гумовий, в ньому дирка освітніх субвенцій на 6 мільйонів. Вакарюк заявив, що районна рада готова профінансувати до кінця року 6 посад працівників РБК, щоб не скорочувати нікого, Марія Нікорич - що в бюджеті ОТГ вже закладено кошти на 11 посад, тому нехай будинок культури поки побуде у власності району до примусової передачі з 1 січня наступного року. Крім усього місто вже фінансує частину народних колективів, бібліотек і мистецьких шкіл. Євгенія Бойко спробувала побути у ролі безпристрасного арбітра - вийшло так собі. Віра Китайгородська поетично розповіла про сумну долю культури в Україні і попросила знайти вихід із ситуації, щоб не руйнувати один із небагатьох районних закладів культури, який більш-менш добре функціонує в Чернівецькій області. Виступили члени колективу, які, що й зрозуміло, хочуть знати що їх чекає надалі, хто поіменно залишається працювати в РБК і на яких умовах. Міський голова сказала, що у кадрові питання не втручається, це прерогатива колективу і директора РБК, але всі технічні працівники залишаються, а ось методистів у новому штатному розкладі все таки менше, ніж є зараз.

Якщо резюмувати, навіть ця настільки представницька зустріч остаточної ясності не внесла. Районна рада вже рік намагається віддати будинок культури міській ОТГ, залишившись при цьому білою і пухнастою, тобто не скорочуючи колективу. За це тепер районна рада навіть готова заплатити 250 тисяч до кінця року (зарплата 6 працівників), міська рада теж не бажає брати на себе відповідальність за колектив, в якому, і це помітно, є свої, приховані течії, і РБК з його різними проблемами, допоки не примусять, і готова за це заплатити значно більше (в бюджеті вже передбачено зарплату 11 осіб з 1 квітня). І де все одно доведеться, в кращому випадку через рік, скорочувати 6 осіб. Несміливі пропозиції вже зараз прийняти рішення, що міська влада зобов'язується прийняти РБК з колективом з 1 січня 2020 р., чи про створення районного методкабінету, який займатиметься всією методичною роботою якось не сприйнялися. На тому і розійшлися. Епопея триває.



169 переглядів0 коментарів
bottom of page