У бізнесу 1 рік щоб підготуватись до зміни правил!
top of page

У бізнесу 1 рік щоб підготуватись до зміни правил!

24 жовтня п.р. в приміщенні Новоселицького управління ГУ ДПС у Чернівецькій області відбулась зустріч з представниками бізнесу з метою роз’яснення законодавчих змін щодо детінізації розрахунків в сфері торгівлі і послуг (законопроекти №1053-1 та №1073).

Під час зустрічі начальник управління Яна Габовда наголосила, що ці закони спрямовані на захист легального бізнесу від недобросовісної конкуренції, виведення з тіньового обігу частки готівкових розрахунків, «сірого» товару, покращення ефективності податкового адміністрування та державного контролю за розрахунковими операціями.

Реєстратори розрахункових операцій стануть безкоштовними, оскільки дану функцію програмного РРО зможе виконувати будь-який пристрій (комп’ютер, планшет, смартфон), на який встановлено відповідне програмне забезпечення, а реєстрація програмного РРО здійснюватиметься через Електронний кабінет.


Щоб стимулювати споживачів отримувати чеки, з 1 жовтня 2020 року запрацює так званий механізм кешбеку, що передбачає можливість здійснення компенсації покупцеві (споживачеві) 100% вартості придбаних товарів (робіт, послуг) за рахунок частини штрафних санкцій за порушення вимог щодо РРО, застосованих за його скаргою.

З 1 жовтня 2020 року застосування повного розміру штрафу за незастосування РРО або невидачу чека (100% від суми при першому порушенні і 150% при кожному наступному), які до цього застосовуються в обмеженому розмірі, та застосування загальних правил використання РРО для окремих категорій платників ЄП ІІ-IV груп (без обмеження обсягу доходу за календарний рік), які здійснюють:

  • реалізацію технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту

  • реалізацію лікарських засобів, виробів медичного призначення та надання платних послуг у сфері охорони здоров’я

  • реалізацію ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння

  • роздрібну торгівлю уживаними товарами в магазинах

  • діяльність ресторанів, кафе, ресторанів швидкого обслуговування

  • діяльність туристичних агентств, туристичних операторів

  • діяльність готелів і подібних засобів тимчасового розміщування

  • реалізацію текстилю, деталей та приладдя для автотранспортних засобів відповідно до переліку, який затверджується КМУ

Загальні правила використання РРО для всіх платників єдиного податку ІІ-IV груп починають діяти з 1 січня 2021 року одночасно зі збільшенням граничного обсягу доходу платників єдиного податку ІІ групи з 1,5 до 2,5 млн грн. Тобто, вимоги закону не поширюватимуться на звичайних фізичних осіб (не суб’єктів підприємницької діяльності) та платників єдиного податку І групи.

Крім того, посадовець наголосила, що з 1 січня 2021 року підвищується з 1,5 млн. грн.. до 2,5 млн. грн.. максимальний поріг річного доходу фізичної особи – підприємця на спрощеній системі оподаткування, який може відноситися до II групи платників єдиного податку.

Наприкінці зустрічі всі присутні отримали відповіді на свої запитання

185 переглядів0 коментарів
bottom of page