Чорнівка їде "перекривати" Кабмін
top of page

Чорнівка їде "перекривати" Кабмін

Аж не настільки, щоб перекривати, поки що везуть петицію, яку прийняли сьогодні на позачерговій сесії сільради. Якщо прем’єр, або хтось із міністрів пообіцяє, що в перспективний план не включать ідею об’єднання Чорнівки з Топорівкою і Коленківцями, а затвердять у старому варіанті, коли Чорнівка і Шубранець стануть членами Чернівецької міської громади, дорогу на сміттєзвалище розблокують. Якщо ні… Тоді не знають.

Але в усій цій ситуації найцікавішим є те, що нового перспективного плану, начебто направленого на затвердження в Кабінет міністрів ніхто в очі не бачив. Але він є… Кажуть.


Тим часом ситуація в Чернівцях напередодні новорічних свят напружена – скрізь переповнені смітники і купи довкола. Пікетувальники начебто налаштовані на те, щоб дозволити заїхати сміттєвозам із сміттям з начальних і лікувальних закладів. Іншим – до повернення делегації зі столиці дорогу не відкриють.

Нагадаємо, Чорнівка, як частина Новоселицького району, завжди була на правах нелюбимої дитинки. І сьогодні, коли я запитав чи приїжджав до пікетувальників хтось із району, один із них відповів: «Так, приїжджали, поліція». Тобто і райрада і РДА від проблеми відмежувалася, хоча Новоселицький район ще, здається, ніхто не відміняв. Не приїжджали і нові керівні особи ОДА. Поки що. Каспрук і Продан побували – результат відомий. Одночасно, пригадують у селі, коли постало питання створення ОТГ, а ВР прийняла поправки, які дозволяли об'єднуватись селам з обласними центрами, питань, здається, не виникало. Більше того, ідея об’єднання виходила не з Чорнівки, а саме з міськради Чернівців, громадські слухання у Чернівцях ухвалили об’єднання. А потім почалася всім відома історія звільнення-поновлення Каспрука. Результатом розбором політичних кланів, які утримують Чернівецьку міськраду, і стала сьогоднішня ситуація.

Спочатку жителі Чорнівки «вдарили» автопробігом до облдержадміністрації. Там провели пікет, поспілкувалися з чиновниками. Потім пікетували Чернівецьку міськраду, прийшли на сесію. Марно. Чорнівку вкотре "прокатали". Якщо раніше депутати не могли ніяк добрати один голос, щоб поставити питання на голосування, тепер його навіть не винесли на порядок денний. Пішли розмови на кшталт «ми не піддамося на шантаж», а соцмережі заполонили пости про «чорнівських рагулів», при тому, що спочатку варто про «рагулів» чернівецьких, тих, котрі у міськраді.

Але поглянемо з нашої, новоселицької дзвінниці. Коли я через Топорівку дістався Чорнівки, болото капало не лише з антени. Можна говорити про те, що комунікація ще з існуючим райцентром відсутня, дорога до Чернівців не набагато краща, але вже за чотири кілометри – асфальт і Садгора. Чи дихають чорнівчани ароматами чернівецького сміття? Йдіть до дитсадка і понюхайте. Чи є варіант доєднання Чорнівки до Магали і Рідківців – спитайте у Троянівни, якщо насмілитеся. До Топорівців – ох вікове «батрачити не підемо». Тобто логічних підстав не приєднати Чорнівку до Чернівців не існує. Але хто і коли у нас керувався логікою, коли на кону «інтєрєси»?

То чи варто утримувати блокаду – пікетувальники здаватись не збираються. Принаймні у розмові з ними я цього не відчув. Чутки про «примусове доприєднання» вже у лютому додає напруги. Чи буде воно, до кого і як? Процедура ця досить довга, марудна і розтягнеться на місяці. Тим часом буде зроблено все, щоб до жителів Чорнівки ставилися як до "афрочернівчан". Чи праві чорнівчани, які перекривають дорогу на смітник і цим насправді шантажують чернівецьку владу – з одного боку ні, бо сумний прецедент може стати правилом. З іншого - а чи є у них вибір? І нарешті: від чого відволікає увагу Чернівецька міськрада створюючи на порожньому місці великий скандал?


Андрій РОМАНЦОВ

430 переглядів0 коментарів
bottom of page