top of page

Почали діяти обмеження на використання пластикових пакетів

В Україні заборонили продаж пластикових пакетів в усіх точках торгівлі та сфери обслуговування, за винятком певних випадків. Втім наразі пластикові пакети можна буде придбати, адже повністю відмовитися від пластикових пакетів планують з 10 березня 2022 року.


Міністерство економіки визначило мінімальні роздрібні ціни на пластикові пакети: - без ручок (без бокових складок) – 2 грн; - без ручок (з боковими складками) – 2,5 грн; з ручками (без бокових складок) – 2,5 грн; - з ручками (з боковими складками) – 3 грн. Ці роздрібні ціни є мінімально допустимим рівнем цін на пластикові пакети, який може встановлювати магазин чи інший суб’єкт господарювання. Мінімальні роздрібні ціни не поширюються на біорозкладні пластикові пакети та надтонкі пластикові пакети з описаними вище параметрами.

Яким має бути контроль за дотриманням

«Сьогодні у Києві відбулась нарада з працівниками Держпродспоживслужби стосовно відповідальності та загалом яким чином здійснюватимуться перевірки. Відповідно до закону «Про обмеження обігу пластикових пакетів на території України» №1489-IX, який Верховна Рада ухвалила 1 червня, перевіряти його дотримання повинні працівники управління Держпродспоживслужби. Але у зв'язку з тим, що наразі відсутній порядок проведення цих перевірок, який мав би бути затверджений Кабінетом міністрів України, немає правових підстав для перевірок суб'єктів господарювання у сфері торгівлі та послуг», - розповіла Наталія Гончар, начальниця управління захисту прав споживачів ГУ Держпродспоживслужби у Чернівецькій області. Що стосується штрафів, то як зазначила Наталія Гончар, відсьогодні діє норма закону, яка забороняє розповсюдження пластикових пакетів (крім біорозкладних) у роздрібній торгівлі та закладах громадського харчування. Пластикові пакети мають надаватися лише за гроші. Заборона не торкнеться біорозкладних пакетів, а також надтонких пластикових пакетів, що є первинним упакованням, наприклад, для свіжої риби, м'яса та продуктів із них, сипких продуктів та льоду, - повідомляє АСС.

Які штрафи передбачені

За розповсюдження пластикових пакетів накладається штраф у розмірі від 500 до 1000 неоподатковуваних (від 8 500 до 17 000 грн). Якщо протягом трьох років порушення повторюється, штраф збільшується у розмірі від 1 000 до 2 000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 1 7000 до 34 000 грн). За безоплатне розповсюдження пластикових пакетів передбачено штраф у розмірі від 100 до 200 неоподатковуваних мінімумів (від 1 700 до 3 400 грн). За повторне правопорушення – від 3 400 грн до 8 500 грн. За порушення правил маркування біорозкладних пластикових пакетів передбачений штраф від 200 до 750 неоподатковуваних мінімумів (від 3 400 грн до 12 750 грн). Штраф сплачує відповідний суб’єкт господарювання (наприклад, супермаркет) протягом 15 днів з дня отримання копії постанови. «Визначити та підтвердити, що пакет тонкий або надтонкий, можна лише за висновком експертизи, тобто маркування на них немає. Вже на біорозкладних пакетах повинно бути маркування, проте хто це контролюватиме: Держекоінспекція чи Держпродспоживслужба - поки що не відомо», - додала посадовиця.


Джерело: https://acc.cv.ua/news/ukraine/vidsogodni-bezplatnih-plastikovih-paketiv-ne-bude-kogo-shtrafuvatimut-79754. Сайт http://acc.cv.ua/

58 переглядів0 коментарів

Інформаційне агентство "НОВОСЕЛИЧЧИНА"

Керівник ІА "НОВОСЕЛИЧЧИНА" Андрій РОМАНЦОВ

+38-099-04-02-007 +38-095-08-33-441

Skype: rayoninfo;  Канал youtube: youtube.com/c/rayoninfo1;  google.com/+rayoninfo1

Email: rayoninfo@yahoo.com;   romashka2009471@gmail.com

  • Facebook Social Icon
  • YouTube Social  Icon
  • Instagram Social Icon
  • Google+ Social Icon
  • Flickr Социальной Иконка
  • RSS Социальной Иконка
bottom of page