top of page
Фото автораРайон Інфо

ХТО НА НОВЕНЬКОГО?

Ну що ж, ось і минули вибори голів та депутатів діючих та новостворених об’єднаних громад. Комісії б’ються над підрахунками голосів, отриманих кандидатами на голів і депутатів. Ті, хто, попри все, прийшов на виборчі дільниці щиро плюються на нову виборчу систему і тих, хто її вигадав.


Попри те, що офіційних результатів місцевих виборів ще немає, всім учасникам вже більш менш відомо, кому світить депутатський мандат чи мерське крісло. Інші - зализують рани і порепані амбіції. Так, говорити ще про результати рано, але знов таки, за паралельними підрахунками голосів, які вели більшість партій і кандидатів, вже говорити про результати можна. Отже, неофіційно, поки що, головами громад стали Новоселицької - Марія НІКОРИЧ, Мамалигівської ОТГ - Аркадій ШОВА (тут відзначимо, що Мамалига тепер вже наче і не наша, а Дністровського району, але все ж таки), Ванчиковецької - Володимир ЛУПОЙ. Всі троє голів громад, які вже існували, переобрані на свої посади. Єдина існуюча громада, де голова змінився - Магальська. Не тому, що Олена Нандриш взяла і розгубила свої понад 90% голосів, які здобула на минулих виборах. Вона просто сказала і... не пішла. Тут перемогу здобув Степан САЇНЧУК, керівник Чернівецького міськШЕПу. Головою новоствореної Боянської ОТГ обраний Аурел БАБІЙ, Припрутський сільський голова. І нарешті у дивному гібриді Новоселиччини і Хотинщини - Топорівській громаді - переміг сімейний лікар Колінковецької амбулаторії Юрій Пасічник. Повторимось - результати неофіційні, але люди хочуть знати.


Щодо депутатів. У ТВК ще рахують і остаточні результати подамо згодом. Що ж до Новоселицької міської - найбільшої громади району і однієї з найбільших в області, говорити про результати будемо. Отже, виходячи з результатів паралельних підрахунків, першість у Новоселицькій ОТГ непереконливо здобули «Слуги народу» маючи 5 мандатів на 1305 голосів, за ними - рокитнянська «Єдина Альтернатива» із 1182 голосами і тими ж 5 стільцями у сесійній залі, 4 депутата і 974 голоси отримало «За майбутнє», трохи менше - 807, але ті ж таки 4 місця теж «За», але «життя». По три місця здобули аксакали політичних перегонів «Європейська солідарність» (755 голосів) та «Батьківщина» (678), і закриває список проходимців «Народний контроль» з 477 голосами і двома депутатами. Тобто, як бачимо, першої скрипки у міській раді не гратиме жодна політична сила. Більше того, перебуваючи близько-близько вони почнуть торгуватися. Думаю - вже почали. За посади заступників, голів комісій, старостів, членів виконкому, і далі, і далі. Торг буде жорсткий, бо, за великим рахунком - навіщо йти у політику, якщо не за певними преференціями. Щодо складу поіменно - говорити про це навряд чи варто, бо він докорінно зміниться. Адже торгівля полягатиме ще й в тому, що адміністративна посада змушує депутата від свого мандату відмовитись. А отже, депутатом стане наступний в списку. Буде весело.

І на завершення. Конституційний суд підсунув велику свиню всім переможцям нинішніх перегонів. Фактично КСУ заблокував призначення керівних кадрів органів влади, у тому числі переможців місцевих виборів. Конституційний Суд України позбавив НАЗК доступу до державних реєстрів, необхідних для проведення спеціальної перевірки декларацій кандидатів на керівні посади до органів влади. Без цієї перевірки жоден керівник державного органу не може бути офіційно призначений. «Конституційний Суд своїм рішенням не лише знищує антикорупційну систему в Україні, а й паралізує роботу органів місцевого самоврядування та всього державного апарату», — зазначили у НАЗК.


553 перегляди0 коментарів

Comments


bottom of page