Сьогодні - День добровольця і числа Пі
top of page

Сьогодні - День добровольця і числа Пі

14 березня - 73-й день року за Григоріанським календарем. До кінця року залишається 292 дні. У XX і XXI століттях цей день відповідає 1 березня Юліанського календаря.

Яке свято 14 березня 2021


Цього дня у світі відзначаються день народження бутерброда, Всесвітній день математики, Міжнародний день числа "Пі", День народження відеомагнітофона, Міжнародний день питань, Міжнародний день річок, Міжнародний день планетаріїв, Свято вчених, День сухого шампуню, Міжнародний день дій проти гребель.


В Україні – День добровольця, на Балі - День тиші, у США - День краудфандингу, День правової допомоги, День вивчення метелика, День переходу на літній час, День «Напиши свою історію», День метелика, День перевірки батарейок, День порятунку павуків, День картопляних чіпсів, День дитячої творчості, у Британії, Ірландії - День матері, в Японії, Кореї, на Тайвані, у В'єтнамі - «Білий день», в Естонії - День рідної мови, у Люксембурзі - День брецеля, в Таджикистані - День працівників органів прокуратури, в Андоррі - День Конституції, в Британії - День паралегалів, у Китаї - Свято «Коли дракон піднімає голову».

Пам'ятні дати 14 березня, річниці та події

У 1794 році американський винахідник Елі Вітні отримав патент на бавовноочисну машину.

У 1839 році, виступаючи перед колегами, Джон Гершель - англійський хімік, математик, астроном і фізик, винахідник і експериментальний фотограф, оратор, популяризатор науки - вперше використовував термін «фотографія».

У 1994 році був випущений перший стабільний реліз операційної системи Linux .

У 1900 році відповідно до набутого чинність закону про «золотий стандарт» у США паперові та металеві гроші стали забезпечуватися золотом. «Золотий стандарт» - фінансова система, в якій роль загального еквівалента та безпосередньої основи грошового обігу виконує золото. В економіці, побудованій на основі «золотого стандарту», гарантується, що кожна випущена грошова одиниця може на першу вимогу обмінюватися на відповідну кількість золота. При розрахунках між державами, що використовують «золотий стандарт», встановлюють фіксований обмінний курс валют на основі співвідношення їх до одиниці маси золота. До речі, 14 березня 1900 року США ввели «золотий стандарт» слідом за провідними країнами Європи, а також Японією і Росією. Це рішення стало можливим завдяки різкому збільшенню видобутку жовтого металу в Південній Африці та на Клондайку.

У 1956 році американська компанія Ampex продемонструвала перший у світі відеомагнітофон - VR-1000. Через свою ціну в 50 тисяч доларів він використовувався тільки найбільшими телестанціями, замінивши кінореєстратори.

У 1982 році в місті Анахайм, Каліфорнія, група Metallica дала свій перший концерт.

У 1994 році був випущений перший стабільний реліз операційної системи Linux версії 1.0.0.

У 2004 році в США, в каліфорнійській пустелі Мохаве, пройшли перегони автомобілів-роботів. Усі вони зійшли з дистанції.

Яке сьогодні церковне свято

Православна церква 14 березня вшановує пам'ять Євдокії Іліопольської, ігумені. Інші назви свята «Авдотья», «Євдокія-плющиха», «Євдокія Свистунка». Ще 14 березня сьомий день Масниці - «проводи», або «Прощена неділя». У цей останній день свята прийнято було просити пробачення один у одного, щоб зустріти Великий піст без душевної тяжкості. У традиції цього дня - спалювати опудало Масниці, прощаючись таким чином із зимою.

Що сьогодні не можна робити

Не можна тим, хто просить відмовляти в милостині, сваритися й лаятися.

Прикмети на 14 березня

З давніх-давен існують погодні прикмети на цей день:

- яка погода цього дня - таким буде літо;

- холодно - весна буде холодна та пізня;

- теплий вітер - літо буде сире;

- лежить багато снігу - буде хороший урожай зернових.

14 березня іменини

Іменини у Григорія, Євдокії, Нестора, Антоніни, Василя, Петра, Антонія, Анни, Ольги, Івана, Олександра, Дар'ї, Михайла і Надії.

Теги:

13 переглядів1 коментар
bottom of page