Сьогодні день шепоту і підводного човна
top of page

Сьогодні день шепоту і підводного човна

17 березня - 76-й день року за Григоріанським календарем. До кінця року залишається 289 днів. У XX і XXI століттях цей день відповідає 4 березня Юліанського календаря.

Яке свято 17 березня 2021

Цього дня у світі відзначаються свято шепоту, День святого Патріка, День підводного човна.


В Україні - День мобілізаційного працівника, у США - День шейха Муджибура Рахмана, День евакуації з Массачусетсу, День «Кинь курити!», День ірландської кухні, День яловичої солонини з капустою, в Нідерландах - Фестиваль дерев, у Таїланді - День боксу Муай Тай, у Бангладеш - День дітей, у Британії - День «біп-біп», у Киргизстані - День пам'яті жертв Аксийської трагедії, в Бельгії, Нідерландах - День інженера.

Пам'ятні дати 17 березня, річниці та події

У 1800 році цього дня на рейді Ліворно загорівся й вибухнув Британський лінійний корабель «Королева Шарлотта». З 859 осіб на борту загинули 673.

У 1825 році в іспанській частині острова Санто-Домінго було проголошено створення Домініканської Республіки.

У 1845 році англієць Стівен Перрі запатентував канцелярську гумку.

У 1861 році завершився процес об'єднання південних і північних італійських земель в єдину державу. Наприкінці 1850-х років в італійському королівстві п'ємонтські правлячі кола намагалися не допустити скликання всеіталійських Установчих зборів. Вони були проти об'єднання шляхом територіального розширення Сардинського королівства і приєднання до П'ємонту. Плебісцит, проведений 21 жовтня 1860 року на півдні країни, схвалив злиття Неаполя і Сицилії з Сардинським королівством; у листопаді в результаті плебісцитів до його складу увійшли також Умбрія і Марке. Таким чином, до кінця 1860 року Італія (крім Риму з областю Лаціо і Венеції) була фактично об'єднана. Це супроводжувалося уніфікацією законодавства, судової, грошової та митної систем, систем мір та ваг, оподаткування. Це відкрило шлях для економічного зближення роз'єднаних територій. Завдяки бурхливому будівництву залізниць (їхня протяжність зросла з 2500 км у 1861 році до 6200 км у 1871 році) були пов'язані між собою основні області Італії. В результаті з'явилися сприятливі можливості для швидкого створення єдиного національного ринку. У 2011 році Апеннінський півострів відсвяткував 150-річний ювілей з дня об'єднання Італії. Тоді 17 березня був оголошений вихідним днем. У зелено-біло-червоні кольори - кольори національного прапора - були пофарбовані вулиці Риму та інших італійських міст, а святкування тривали до самого ранку.

У ніч на 17 березня 1959 року Далай-лама XIV і його прихильники втекли з Тибету в індійське місто Дхарамсала

У 1898 році була опублікована стала класичною неаполітанська пісня «O Sole Mio!».

У 1899 році був посланий перший радіосигнал лиха, викликаючи на допомогу комерційному судну, що сів на мілину в Пісках Гудвіна (узбережжя графства Кент, Англія).

У 1899 році американський астроном Вільям Пікерінг відкрив Фебу - супутник Сатурна.

У 1950 році в США був відкритий 98-й хімічний елемент – Каліфорній.


У 1959 році в ніч на 17 березня Далай-лама XIV і його прихильники втекли з Тибету в індійське місто Дхарамсала. Там було сформовано тибетський уряд у вигнанні, що існує донині.

У 1960 році в Японії надійшли в продаж різнокольорові фломастери.

У 1989 року в єгипетському місті Гізі, неподалік від піраміди Хеопса, під час археологічних розкопок на двометровій глибині була знайдена мумія знатної молодої жінки, що імовірно жила в епоху III династії. Похована вона була в 2600 році до нашої ери. Деякий час вважалося, що це був один із перших дослідів з муміфікації людини. Археологічні розкопки в 1997 році англо-американської експедиції в Ієраконполі дозволили підтвердити більш давні витоки муміфікації в Єгипті. Вчені виявили кілька непошкоджених жіночих поховань. Дослідивши інвентар, що супроводжував поховання, вони змогли датувати поховання періодом культури Накада-II (приблизно 3600 рік до нашої ери). До речі, словом "mumia" середньовічні лікарі позначали спеціальні ліки. У ті часи арабські та єврейські торговці добували з єгипетських гробниць стародавні мумії, розривали їх на невеликі шматочки й продавали як ліки. Їх можна було знайти практично в кожній аптекарській крамниці Європи.

Яке сьогодні церковне свято

17 березня церква вшановує пам'ять преподобного Герасима Йорданського

Православна церква 17 березня вшановує пам'ять преподобного Герасима Йорданського. Це церковне свято збігається з прильотом граків. Тому в народі день назвали «Герасим Грачевник».

Що сьогодні не можна робити

Не рекомендується проводити будь-які медоперації. Не варто також здійснювати великі покупки - вони будуть марними.

Прикмети на 17 березня

З давніх-давен існують погодні прикмети на цей день:

- граки грають - до гарної погоди;

- граки зграями в'ються над гніздами - до мінливої погоди;

- граки кричать - до дощу.

17 березня іменини

Іменини у Герасима, Василя, Данила, Павла, Юліанії, Якова, Григорія, В'ячеслава та Уляни.

Теги:

40 переглядів1 коментар
bottom of page