Сьогодні - день водних ресурсів і день таксиста
top of page

Сьогодні - день водних ресурсів і день таксиста

22 березня - 81-й день року за Григоріанським календарем. До кінця року залишається 284 дні. У XX і XXI століттях цей день відповідає 9 березня Юліанського календаря.

Яке свято 22 березня 2021

Цього дня у світі відзначаються Міжнародний день таксиста, День Балтійського моря, Всесвітній день водних ресурсів.


У США - День штату Західна Вірджинія, День баварських млинців, День валяння дурня, День відчування себе молодим, День гордості Гріффіндора, День співу, в Сінт-Мартен - День посадки дерев, у Німеччині - День берлінського ведмедя, в Колумбії - День святого Йосипа, в Японії - День телебачення, у Пуерто-Ріко - День скасування рабства, у Гані - тиждень інженерії, в Новій Зеландії - День Отаго, у Лаосі - День Народно-революційної партії.

Пам'ятні дати 22 березня, річниці та події

У 1633 році Галілей колінопреклоненно зрікся своїх наукових досліджень на тому самому місці, де Джордано Бруно вислухав смертний вирок. Наступного дня Папа як помилування замінить Галілею ув'язнення у в'язниці інквізиції вигнанням, і той зможе повернутися на віллу Медічі. Там він жив у найсуворішій самотності.

У 1675 році король Англії Карл II заснував Королівську обсерваторію в Грінвічі. Меридіан, що проходив через обсерваторію, був прийнятий англійськими моряками за точку відліку. До цього часу й ще багато років потому за нульовий меридіан вибиралася довгота порту відбуття або столиці відповідної держави. Лише наприкінці XIX століття міжнародне співтовариство дійшло згоди вважати нульовим Гринвічський меридіан.

У 1772 році рабство оголошується в Англії поза законом.

У 1841 році в США було запатентовано виробництво крохмалю.

У 1874 році в США вперше у світі була проведена гра у великий теніс. Вона відбулася на майданчиках клубу з крикету і бейсболу на Стейтен Айленді. Буквально за місяць до цієї події був запатентований корт як майданчик для цієї гри. Назва теніс (англ. tennis) походить від французького tenez, наказової форми дієслова tenir, «тримати». Цим вигуком гравець в реал-теніс попереджав суперника, що він збирається подавати. Ракетка (англ. racquet) походить від французького raquette, яке, своєю чергою, походить від арабського rakhat, що означає «долоня». Система рахунку в геймах«15», «30», «40» походить від французьких quinze, trente, quarante, що являє співзвучну послідовність.

У 1882 році Конгрес США заборонив багатоженство.

У 1888 році присутні в Лондоні представники дванадцяти футбольних клубів утворили Англійську футбольну лігу.

У 1894 році була проведена перша хокейна гра за Кубок Стенлі: «Монреаль» виграв у «Оттави» 3:1.

У 1895 році в Парижі відбулася перша в історії публічна демонстрація кінофільму. Це був фільм братів Люм'єр «Вихід робітників із фабрики». На білому екрані спеціально запрошені глядачі побачили робітників, що виходять з фабрики братів Люм'єр. Незадовго до цього французи Луї і Огюст Люм'єр отримали патент на винайдений ними апарат «сінематограф». А днем народження кіно стануть вважати 28 грудня того ж 1895 року. Того дня в паризькому кафе на бульварі Капуцинок Люм'єри представили вже широкій публіці перший у світі короткометражний фільм «Прибуття поїзда на вокзал Ла Сьота». Фільм змусив глядачів схопитися з місць від страху... ще б пак, адже на них рухався потяг!

У 1904 році в лондонській газеті «Іллюстрейтед Міррор» вперше у світі публікується кольорова фотографія.

У 1945 році в Каїрі була заснована Ліга арабських держав. До її складу спочатку увійшли Єгипет, Сирія, Ліван, Ірак, Трансіорданія (нині Йорданія), Саудівська Аравія та Ємен.

У 1989 році у випробувальному польоті літака Ан-225 «Мрія» було встановлено 109 світових рекордів.

У 1995 році космонавт Валерій Поляков повернувся на Землю, встановивши світовий рекорд перебування в космосі - 437 діб і 18 годин.

Яке сьогодні церковне свято

Православна церква 22 березня вшановує пам'ять сорока Севастійських мучеників. У народі цього дня шанували жайворонків і 40 птахів, які повертаються з теплих країв. 22 березня ще називали Жайворонки або Сорок сороків.

Що сьогодні не можна робити

Не можна важко фізично працювати, займатися ремеслом, рукоділлям і виконувати роботу по дому. Свято припадає на час Великого посту, тому не можна їсти м'ясо, рибу, молоко та яйця. Не варто позичати й брати у борг.

Прикмети на 22 березня

З давніх-давен існують погодні прикмети на цей день:

- яка погода 22 березня, такою вона буде ще сорок днів;

- грім - до поганого врожаю;

- теплий вітер - літо буде дощовим;

- багато галок і сорок - скоро буде по-літньому тепло.

22 березня іменини

Іменини у Іраклія, Леонтія, Олександра, Дмитра, Михайла, Афанасія, Сергія, Кирила, Миколи, Валерія, Олексія, Петра, Івана та Наталії

15 переглядів1 коментар
bottom of page