Який ґрунт, такий і врожай: засоби підвищення родючості землі на ділянці
top of page

Який ґрунт, такий і врожай: засоби підвищення родючості землі на ділянці

Події останніх десятиліть (катастрофічне зниження ґрунтових вод, обміління річок і озер, а також зникнення з карти України близько 10 тисяч малих річок) змушують нас задуматися. Якщо ми так погосподарюємо ще трохи, то зіткнемося з серйозною проблемою питної води, чистого повітря і здорової їжі...

Вирішення цієї проблеми залежить від кожного з нас, особливо від власників земельних ділянок. Те, що традиційні способи підготовки та обробітку ґрунту застаріли і потрібно переходити до альтернативних методів землеробства, зрозуміло вже кожній розсудливій людині і всім, хто любить свою землю. Підготовка ґрунту для посіву – це надзвичайно серйозна технологічна операція, від якої залежить і стан навколишнього середовища, і майбутні результати праці. Щоб отримати з власної ділянки овочі і фрукти, які б не отруювали людський організм, а були для нього ліками, слід починати роботи невідкладно.

Необхідно пам'ятати, що ґрунт – це живий організм, наскрізь пронизаний судинами і капілярами, в якому існують найрізноманітніші форми життя, починаючи від найпростіших бактерій, закінчуючи дрібними тваринами (землерийки, кроти, хом'яки і т. Д.). Ми повинні навчитися жити з ними в гармонії, при цьому звести наше втручання до мінімуму. Органічне землеробство тримається на чотирьох "китах": відмова від плужної обробки і перехід на безвідвальну технологію оранки; відмова (хоча б частково) від мінеральних добрив; мульчування ґрунту і залишення пожнивних залишків на поверхні ґрунту; перехід на альтернативні методи захисту рослин, без застосування пестицидів. Спостерігаючи за ґрунтом в попередні посушливі роки, звернув увагу на безглуздість плужної обробки ґрунту. Коли ми оремо, плуг, перевертаючи орний шар на глибину 22-25 см, це руйнує всі пори і ходи дощових хробаків, де акумулюється волога і знаходиться основна маса мікроорганізмів, які переробляють пожнивні залишки.

На питання, навіщо орати ґрунт, найбільш обгрунтованим поясненням є те, що після плуга грядка виглядає чистою і без бур'янів. Нам здається, що таким способом ми наводимо на своєму городі порядок. На жаль, це тільки ілюзія. Насправді оранка зариває і рятує від знищення значну частину бур'янів. При безвідвальній обробці ґрунту з бур'янами боротися легше, оскільки все насіння залишається на поверхні, і бур'яни швидко і дружно проростають, їх тоді легше знищити, перш ніж вони викинуть насіння. Безплужна обробка оздоровлює ґрунт, в такому ґрунті рослини набагато краще переносять посуху і стають стійкішими до хвороб і шкідників. Виникає питання: а як бути з органічними добривами? Як їх закладати в ґрунт?

З власного досвіду знаю, що найбільший ефект органіка дає при внесенні на поверхню ґрунту, коли вона одночасно виконує роль добрива і мульчі, яка захищає родючий шар від спеки і сухих вітрів. Щоб побачити вплив мульчування або органіки на збереження вологи в ґрунті, виконайте експеримент.

Покладіть шматок шиферу на поверхню ґрунту і на пару місяців забудьте про нього. У найспекотніший день підійміть шифер і переконайтеся: ґрунт там вологий, і ходи дощових хробаків знаходяться біля самої поверхні, в той час, коли все навколо пересохло і в ґрунт не можна загнати навіть лопату.

Для повноцінного живлення потрібно, щоб верхній шар ґрунту був пухким і структурним. Тоді в рази скоротиться випаровування вологи і рослини набагато краще будуть переносити спеку. При органічному землеробстві верхній шар ґрунту нагадує губку, яка постійно вбирає вологу. На такій ділянці можна проводити роботи в будь-яку погоду – від дощу вона не розкисає, а в посушливе літо зберігає вологу. Рослини в такому ґрунті відчувають себе комфортно і краще плодоносять.

До речі, зараз багато говориться про те, що в наших ґрунтах катастрофічно зменшується вміст гумусу. При поверхневій обробці ґрунту цей процес йде в зворотному напрямку – родючість ґрунту неухильно зростає. Для безвідвальної обробки ґрунту використовують спеціальне обладнання: дискові борони, фрези, плоскорізи, культиватори. Все залежить від розмірів ділянки і можливостей її господаря. Найоптимальнішим для обробки земельної ділянки площею 10-15 соток є ручний культиватор, яким можна проводити обробку на глибину 3-5 см. Такого розпушування ґрунту досить, щоб підготувати його до посадки, наситити повітрям, підрізати бур'яни. А решту роботи виконають хробаки і ґрунтові мікроорганізми, які розпушують ґрунт на значну глибину, насичують його біогумусом і мінеральними речовинами. Саме вони роблять ґрунт структурним і родючим.

Відмовтеся від оранки! Через 2-3 роки ви не впізнаєте свої грядки. Що стосується перегною і органічних добрив, то це живлення найбільш доступне для мікроорганізмів і хробаків, коли воно знаходиться на поверхні. Точно визначити час початку польових робіт важко. Моя порада: починайте обробку ґрунту тоді, коли жменя землі не злипається в грудку, а розсипається. Важливо сберегти вологу, і поверхнева обробка призначена для того, щоб зруйнувати пори, через які випаровується волога. Крім того, цей агрозахід провокує проростання бур'янів.

Наступна культивація, яку потрібно проводити безпосередньо перед посадкою або посівом, знищить проростки бур'янів, які зійшли. Чим частіше ви будете рихлити верхній шар, тим більше знищите бур'янів і тим більше вологи затримаєте. Родючість ґрунту – в ваших руках. Не потрібно нарікати на посуху або дощі, неродючий пісок або суглинок. Підвищення врожайності цілком і повністю залежить від того, як ви будете ставитися до своєї часточки України.

Анатолій Мондзолевський

© Журнал "Огородник"

65 переглядів1 коментар
bottom of page