Вибори насуваються: хто на новенького?
top of page

Вибори насуваються: хто на новенького?

Вибори насуваються. Як грім серед травневого неба ті, хто сподівався на півроку підготовки до парламентських виборів, несподівано отримали спринтерську дистанцію довжиною у півтора місяця на те, щоб не лише підготувати фінансово-електоральну базу і нагадати про себе добрими ділами, а й визначитись із, власне, самою участю у виборчих перегонах.

Сьогодні Конституційний суд розглядає конституційність президентського рішення, потенційні кандидати і партії «сапають» електоральне поле. Чи скасує суд рішення Зеленського і Ко? Побачимо. Але, якщо виходити із законності та вигоди, швидше за все – ні, бо дострокові вибори для більшості гравців вигідніші, аніж жовтневі. Насамперед – самому гаранту і його віртуальній, поки що, політичній силі, яка, на хвилі ейфорії від перемоги, здатна набрати чи не половину місць за партійною квотою і провести чимало кандидатів-мажоритарників. Так само і ексгаранту: з огляду на ті самі майже 25%, котрі ще не втомилися від поразки на президентських виборах. Вигідні вони і тим, хто «за життя» та довкола них, їх рейтинг, поки що, досить високий, та незламній ЮВТ, котрій у політичному нюсі не відмовиш і котра сподівається на «сильного прем’єра». Натомість дрібні «старі» партії, швидше за все, втратять місця у парламенті, тож їхні очільники готують грунт на мажоритарних округах. Рівною мірою це стосується і Ляшка, і «Самопомочі», і «Народного фронту». Часу на розкрутку не мав ні Кличко, який робив ставку на міських голів і голів громад, правда не дуже успішно, ні Гройсман, якому потрібен певний час для належного піару своєї політичної сили.

Але нас, звісно, найбільше цікавитиме розклад сил на виборчому окрузі №203, який, як і на минулих виборах, об’єднує Новоселицький, Глибоцький, Герцаївський райони, шматочок Сторожинецького і частину Садгори. Ті, під кого у свій час ділили округи, ще при справах, але електоральний малюнок настільки змінився, що подібний розклад не додає передбачуваності. Вірніше, робить будь-які прогнози – справою не вдячною. Одразу після «стартового пострілу» Зеленського, містами і селами почали «рисачити» хлопчики і дівчатка з папірчиками – вивчати громадську думку щодо впізнаваності можливих кандидатів і партій. Не будемо аналізувати ті списки. До того, що буде насправді, – вони слабенько дотичні.

Отже, виборчий округ №203. І за згаданими опитуваннями, і без них, на старті вимальовувалися два головних конкуренти, які змагалися і на минулих виборах – Іван Семенюк та Григорій Тіміш. Не будемо пригадувати минуле: хто, як і наскільки чесно тоді переміг. З тих часів спливло багато води і принтерів. Нардеп, який в’їжджав у минулі вибори на «Жигулях», на ці прямує на «Ауді Q7» (збирав роки всією сім’єю на заробітках за кордоном). Семенюк, який останні роки майже не світився у політичному житті і не фігурував у скандалах, пересів з «Мерседеса» на «Тойоту». Перший готувався до майбутніх виборів грунтовно: дарував принтери і комп’ютери, дитячі і спортивні майданчики, камери відео спостереження і дахи. Звісно, не за свої кошти, а щедро виділені з держбюджету на підтримку іміджу БПП. Другий будував школу у Рідківцях (теж, звісно не за свої), футбольне поле у Боянах, церкву у Припрутті і споруди в «Сонячній долині» (це вже, звісно, за власні). Десь комусь надавав допомогу і підтримку, але дуже не публічно. Через це склалося враження, що про участь в майбутніх виборах він і не думає. Можливо і так. Сьогодні він продовжує витримувати інтригу: балотуватиметься чи ні - не зрозуміло. Часу обмаль, але шанс на перемогу є. Одночасно від партії "За життя" варто очікувати висування кандидатом Жара, не настоятеля Банченського монастиря архієпископа Михайла, а його сина. Потужний електорат у Герцаївському та окремих селах Новоселицького і Глибоцбкого районів "церковно-опозиційний кандидат" має і його розподіл відповідатиме результатам голосування за Бойка на президентських виборах, крім того, на нього працюватиме значна частина екс-регіональної команди, переважно старими перевіреними методами.

Крім Тіміша від Глибоччини балотуватиметься голова районної ради Петро Панчук від «Громадянської позиції», шанси не надто великі, але голоси він у Тіміша відтягне. Йде мова також про висування екс-нардепа Іона Попеску, який орієнтується на румуномовний електорат, з виборчого поля, переважно, "опоблоків". Чи йтиме і від кого тепер не ясно.

В Герцаївському районі, де політсила Ляшка має традиційно, так би мовити, сильну позицію, може висунутись керівник районної організації Михайло Танас. Втім, є ще гравці, не такі відомі, але зовсім не другорядні. Питання перше: хто піде від ЗЕ? Нині лунає ім’я спортивного журналіста Георгія Мазурашу. Він навіть розпочав у соцмережах щось на зразок передвиборчої кампанії. Як на мене – передчасно. Там уже відзначили, що від Зеленського виграє навіть качан капусти. Не все так однозначно, бо орієнтуватись на високі показники Зе на президентських виборах на окрузі не варто. Тут виграв би і качан капусти, виставлений проти Порошенка.

З «Самопомочі», грюкнувши дверима, пішов керівник виборчого штабу Садового на Буковині Олег Мельничук. Ні до кого не прибився, але емісари у нього були. І не від однієї політсили. Від "Самопомочі" висунули керівника фракції цієї політсили в Новоселицькій міській раді Руслана Майданського.

БЮТ, як нам відомо, представлятиме Мунтян... але, не Іон, а Іонович. Кого представить на окрузі БПП (Тіміш це не буде), такий собі «Голос»? Політична сила Гройсмана мажоритарників не виставлятиме. Але, ще якихось 9 днів і реєстрація завершиться. Поки що ж ситуація вимальовується невтішна для району - на парламентських виборах від, власне, Новоселиччини може не бути жодного кандидата, який має шанс на перемогу. І район знову опиниться в ситуації, коли постукати у владні київські двері по субвенцію, а інакше у нас не буває, нікому.

Андрій РОМАНЦОВ

158 переглядів1 коментар
bottom of page