Микола КАЛІСТРУК: "На наступних виборах буду лише виборцем"
top of page

Микола КАЛІСТРУК: "На наступних виборах буду лише виборцем"

Про нинішні вибори наш кореспондент поспілкувався з головою Новоселицької територіальної виборчої комісії Миколою КАЛІСТРУКОМ.

- Ви не вперше і, мабуть, не вдруге працюєте у виборчій комісії. Якщо порівнювати, що найбільше відрізняло ці вибори від минулих?

- Безумовно, мене вразила дуже низька активність - близько 32% виборців, при тому, що Новоселиччина завжди відрізнялася порівняно високою активністю виборців. Вибори складні. Насамперед - бюлетенями, таких не було ніколи. Наші виборці звикли відзначати кандидата «птичкою», а тут ще й цифрою. При цьому треба знати людей, кандидатів. Ми проводили роз’яснювальну роботу, у тому числі і в засобах масової інформації. На кожній дільниці були плакати, де роз’яснювалось, як голосувати. Як бачимо - це не дуже допомогло. Тому довелося дозволити допомогу сторонніх осіб, це не могли бути члени комісій, спостерігачі, а просто випадкові люди. Ми не маємо жодного протоколу чи акту про порушення і я цим задоволений.


- Чим насамперед пояснити таку велику кількість зіпсованих бюлетенів?

- Тим самим, що люди не розібрались як голосувати за того чи іншого кандидата чи партію. Найчастіше відзначали по дві партії, двох кандидатів з різних партій, часом відмічали кандидата «птічкою», ставили незрозумілі позначки.

- Також досить багато людей голосували за партію, але не за кандидата. Тут у чому причина?

- Багато людей і справді ставили лише позначку партії, але не писали номер кандидата. Одночасно чимало людей відзначали одну партію, а кандидата з другої, або незрозумілим був номер кандидата, у такому випадку голос враховується тільки за партію.

- Ви зазначили, що немає офіційних результатів виборів депутатів ОТГ. Та пори це всі вже їх знають і мало не ділять посади і комісії. Це як?

- У кожній комісії були представники від партій, спостерігачі. Вони брали копії протоколів, самі підраховували, можливо тому. Я, наприклад, результатів ще не знаю. Офіційний підрахунок розпочнемо лише з понеділка. Люди втомилися, сьогодні ми завершили підрахунок голосів в обласну і районну ради, завтра - технічні питання, в понеділок - розпочнемо підрахунок голосів щодо голосування на посаду міського голови та депутатів.

- Як би ви оцінили роботу самої окружної комісії.

- Я дякую Богу, що був саме такий склад. Не було ніяких епорозумінь на політичному ґрунті. Кожен вчасно виходив на чергування, виконував роботу на закріплених ділянках. Щиро дякую всім членам комісії, партіям, які висунули цих людей, і досвідчених, і молодих, які навчалися в процесі роботи.

- На наступних виборах, коли вони не відбулися би, ви братимите участь в роботі комісії, якщо запросять?

- На наступних виборах, якщо буду живий-здоровий, братиму участь виключно як виборець.



389 переглядів0 коментарів
bottom of page