Хлопчик на мільйон
top of page

Хлопчик на мільйон

Оновлено: 6 бер.

Саме стільки цигарок скрутив юний волонтер з волонтерського центру «Нескорена нація», що функціонує в Коломиї

Якщо хтось думає, що головне для солдата на передовій – добрий одяг, їжа і боєкомплект, це не зовсім так. Солдат в окопі без цигарок – небоєздатна одиниця, бо думає не про те, як влучити у ворога, а де б «стрільнути» цигарку, і, як завжди, функцію забезпечення, як і в багатьох інших випадках беруть на себе волонтери.

 



Доброчинці з волонтерськогоо центру «Нескорена нація» щоденно працюють, щоби допомогти військовослужбовцям та внутрішньо переміщеним українцям. Від початку повномасштабного вторгнення вони ще жодного разу не призупинили свою діяльність.

Сам Центр утворився певною мірою спонтанно, він почав свою роботу майже одночасно із першими вибухами російських ракет у мирних містах України – 26 лютого. Ніхто тоді не думав, що це буде на роки, хоча, навряд чи хтось думав, що війна – на роки, і що вона станеться взагалі. Але страшна війна триває, тож і продовжує працювати волонтерський центр, девізом якого стало: «Працюємо до перемоги».

Що характерно, тут не ділять на наших і трохи не наших. Тобто допомогу можуть отримати будь-які військові, хто звертається по неї, а не лише «рідна» гірсько-штурмова, чи бригада ТРО. Звісно ж, рідні військовослужбовців, сім’ї  переселенців тощо.

З часом тут утворилося шість цехів, кожен із яких спеціалізується на певному напрямку. В одному із них плетуть такі необхідні маскувальні сітки. Робота ця здається не хитрою , але забирає чимало часу, тож вдень вдається сплести, у середньому, 3 сітки. В залежності від кількості людей, котрі прийдуть певного дня. Адже це волонтерство, тож люди сюди приходять, коли можуть. І люди зовсім різного віку і статі, місцеві і переселенці. Кожен, хто забажає. Взимку є потреба у чорнобілих сітках, зараз, на весну, переходитимуть на зелено-коричневі.   При цьому і тут свої хитрощі, адже мало сплести, треба щоб кольорова палітра імітувала природні кольори. Великою проблемою є не стільки ганчір’я, скільки сітчаста основа для маскувальної сітки, щось на кшталт риболовецької. І на це знайшлися свої спеціалісти, які до війни плели сітки для риболовлі.

Великим попитом користуються заготовки для плито носок, каремати, медичні ноші, наколінники, чохли для шоломів. Все це тут виготовляють мало не в промислових масштабах. Окрема стаття – «кікімори» для снайперів, до виготовлення яких підходять із особливістю старанністю. Плетіння однієї займає до двох тижнів часу.

Але не одним військовим спорядженням живе солдат – тут виготовляють цигарки. На щастя, зараз в Інтернеті можна досить недорого придбати ваговий тютюн, цигаркові гільзи і спеціальні електричні машинки. Тож на день кожен з п’яти працівників цеху виготовляє близько 400 цигарок. А від початку тут, порахували, виготовили близько 4 мільйонів цигарок. Юний волонтер, що тут працює з перших днів, за два роки скрутив мільйон цигарок.

Крім того, на базі волонтерського центру щоденно фасують і роздають внутрьошньо-перміщенним особам і передають, звісно ж, на фронт.

Волонтерська робота, бажання працювати і допомагати нищити ворога, цього недостатноьо, щоб забезпечити роботу Центру. Адже матеріали, обладнання, комплектуючі вимагають великих витрат. Тут на допомогу приходять не лише меценати і благодійники з України і закордону, а й прості люди. Налагоджено міжнародні зв’язки із закордонними благодійними та урядовими установами, земляками за кордоном, релігійними організаціями.  Волонтерський центр передає все отримане військовим, внутрішньо-переміщеним особам і Коломиї та населених центрах громади тощо.

Але й це ще не все, волонтери центру "Нескорена нація" продовжують активно допомагати безпритульним собакам, надаючи їм необхідну підтримку та догляд. Їхні зусилля допомагають покращити якість життя тварин.   




57 переглядів0 коментарів
bottom of page