Іван СЕМЕНЮК: Сьогодні ми маємо унікальний шанс залучити кошти на розвиток Буковини
top of page

Іван СЕМЕНЮК: Сьогодні ми маємо унікальний шанс залучити кошти на розвиток Буковини

Івану Семенюку, потужному буковинському підприємцю та туроператору, рекомендацій та реклами не потрібно. За нього говорять його добрі справи, які він зробив на користь людей у районі. А це підприємства з виробництва будматеріалів, торговельні заклади, сучасні туристичні об’єкти. Його «Сонячна долина» давно стала туристичною перлиною області, неоціненним є його вклад у підтримку шкіл та дитсадків. Упродовж років його підприємства є основними наповнювачами бюджету. Тому люди вже 4 рази обирали його депутатом до обласної ради. Він навіть виграв вибори до Верховної Ради, але через підкилимні ігри колишньої влади у нього вкрали перемогу. Що ж, зараз цей цікавий та непересічний чоловік балотується до Чернівецької обласної ради і має багато змістовних та важливих планів для розвитку області, свого району, своєї громади. Про це і розмовляємо з Іваном Васильовичем.

- Колись мене запросив голова облдержадміністрації Теофіл Бауер на зустріч, де запитав: «якими ви бачите перспективи області?» Я тоді відповів, що без якісних доріг говорити про кардинальні зміни в економіці, розвитку інших галузей - не можна. Я навіть висловився про те, що головну дорогу на Київ варто було б збудувати у напрямку Могилева-Подільського. Все зав’язано на дорогах. Чим більше людей їздять по дорогах, тим більше там будується заправок, ресторанів, готелів, інших сервісів. А це робочі місця і пожвавлення життя населених пунктів. Другим напрямком, який необхідно було розвивати ще тоді, це будівництво дороги до Путили з виходом на КПП «Ульма-Руська», яке теж мало запрацювати. А це найкоротша логістика до Румунії, до Угорщини, до всіх країн ЄС. Гроші завжди залишаються у тій області, яка пропонує якісне і найкоротше сполучення. Те ж саме і з мостом у Маршинцях. Якщо він буде зведений до 2021 року, то це скоротить сполучення з Києвом для цілих районів на сотні кілометрів. А ще нам потрібно думати, як відкривати наші кордони. Буковина у центрі Європи не має права мати статус тупикової, ми маємо бути транзитною областю. Це я до чого, до того, що роботи і завдань багато. А тому мені, як підприємцю, як туроператору, який вже працював в обласній раді кілька скликань, є важливим брати участь у секторальних і масштабних рішеннях на користь розвитку Чернівецької області. Скажу так, краще, коли у раді засідають фахівці і професіонали, ніж люди, які просто йдуть туди задля власних амбіцій.

- Які завдання ставите перед собою цього разу?

- Найперше, нам треба підтримати становлення успішних ОТГ. Треба по максимуму використати всі преференції, які дає нашим громадам реформа децентралізації. І тут громади можуть на мене розраховувати, підтримка буде завжди і кожному. Крім того, мене постійно турбує питання розвитку виробництв на Буковині і становлення потужної туристичної галузі. Як без економіки нема життя, так його нема і без туризму. Ще зараз, на жаль, люди дуже мало знають про Чернівці. Приїжджають, відкривають для себе і захоплюються. Але так не має бути - потрібна якісна реклама, бо без розвитку туризму Буковина повної перспективи не має. Я працюю у цій галузі давно, маю відношення до розвитку комплексу у Мигове, у «Сонячній долині», працюю і у Чернівцях. Я завжди намагаюся вкладати у вуха нашим керівникам, що туризм - украй важливий напрямок. Що це курка, яка може нести золоті яйця. Мій друг колись запросив мене у маленьке містечко на кордоні між Австрією та Італією - Больцано. Для того, щоб показати, як треба управляти відходами. Сміттєпеперобний завод там збудували на горі. Сміття, яке туди вивезли раніше, законсервували у кілька шарів плівки, присипали землею і засадили деревами. За кілька років на цій штучній горі вже була база відпочинку з шикарним видом. Там така краса, що я був у шоці від такого рішення. Тому нам на Буковині терміново потрібно налагоджувати сміттєпереробку, виробляти з відходів електроенергію, і це є ще одним моїм завданням в обласній раді. Я у попередніх скликаннях намагався просунути це питання, але не мав підтримки. Думаю зараз в утилізації відходів ми дійшли до точки кипіння, сміття стало серйозною загрозою екології та здоров’ю людей, тому я матиму порозуміння серед колег-депутатів. У нас дуже багато схожих проблем. Колись я зупинився у маленькому готелі у Тіролі, а там за готелем будиночки криті дранкою. Як у нас на подвір’ях корови ходять, свині - ну чисто Бояни. Світ такий схожий, то невже ми не дамо раду з господарюванням тут у нас.

- Яким ви бачите розвиток свого округу, свого Новоселицького району?

- Потрібно будувати дороги, школи, дитсадки, спортивні майданчики, відкривати нові торговельні заклади і створювати робочі місця. І тут важливою є переробна галузь, яка може стати головною економікою Буковини поряд з туризмом. Всю соціальну сферу потрібно тепломодернізувати, вивести на енергозберігаючі технології, забезпечити дітей умовами та комп’ютерною технікою не гіршою, ніж у європейських школах. Наші діти мають бути конкурентноздатними і у Києві, і у Європі. Без виробництва Україна не виживе, люди мають десь працювати, а не думати, як виїхати за кордон. Це для нас виробничників найбільша проблема. Зараз я дивлюся навіть по своєму окруту - 30-40% людей виїхало за кордон і 20% з них вже ніколи сюди не повернуться. А так важливо, що вони хоча б інвестували у нашу область, у наші райони, у наші громади. Зараз нам вже потрібно рухатися далі, психологія людей змінилася. Люди вже хочуть займатися сортуванням сміття, з повагою ставляться до приватної власності. Я навіть не поставив у своєму торговому центрі жодних гратів на вікна, і ні однієї вітрини ніхто не розбив. Ще нам треба наводити порядок з нашими цілющими водами, на які Буковина дуже багата. Треба будувати хороші сучасні санаторії, і це ще одна прибуткова сфера, яку потрібно розвивати. У себе у «Сонячній долині» я маю сірководневу свердловину, і хочу зробити там якийсь бальнеологічний санаторій. І це набагато ближче, ніж таж Брусниця, та й красивіше у нас. Всього 12 кілометрів до Чернівців. А тут є два сірководневих джерела.

- Цього разу вас запросила представляти їх в обласній раді президентська партія «Слуга народу», що це означає?

- По-перше, я думаю так: не піду я, як людина досвідчена і фахова, то замість мене прийде хтось випадковий, далекий від економічної проблематики. Тому я йду туди, щоб встигнути ще зробити щось за ці кілька років позитивного для людей. Крім того, присутність людей від президентської партії в обласній раді - це прямий зв’язок з центральною владою, це можливість прийняття швидких та ефективних рішень, це нагода залучити в область потужне фінансування. Раніше бюджет району утримували підприємства «М’ясо Буковини», гіпсовий завод та «Роднічок», ну і ще «Тарасовецька птахофабрика». Але сьогодні нам треба ставити питання щодо створення нових підприємств, якщо ми хочемо розвиватися і зберегти тут людський потенціал. Тому йду закочувати рукави і братися до роботи. Ми маємо унікальний шанс для розвитку нашого краю. Втратити його не можна.

Андрій РОМАНЦОВ

327 переглядів0 коментарів
bottom of page