У Форосні - земельний скандал з "Мрією": відео
top of page

У Форосні - земельний скандал з "Мрією": відео


У середу на поля жителів села Форосна - власників паїв виїхала техніка відомої фірми "Мрія" щоб розпочати весняно-польові роботи. Не склалося. Десятки селян, які заявили, що "Мрія" більше не має права обробляти їхню землю, перегородили техніку. Викликали поліцію, склали протоколи і домовились зустрітися у сільській раді у четвер.


На означену годину люди зібралися. Приїхали представники "Мрії". За словами регіонального керівника земельного відділу "Мрії" Івана Москалюка та старшого менеджера Дмитра Косара, конфлікт виник з пітьма десятками власників паїв, які стверджують, що п'ятирічний термін оренди їхньої землі "Мрією" торік завершились. Більше того, стверджують, що виділення землі в натурі, яке здійснили власники паїв, є порушенням закону, за що має відповідати тепер землевпорядна компанія. Навіть співчувають селянам - адже у випадку судової тяганини їм, не виключено доведеться відшкодовувати збитки, завдані "Мрії".

Самі власники паїв, котрі зібралися біля сільської ради вважають зовсім інакше. Як вони розповідають, угоди про оренду з "Мрією", і це підтверджено копіями документів, люди підписували у 2013 році, але хитра "Мрія" чомусь офіційно зареєструвала ці договори аж через 2-3 роки. І твердження про те, що ніхто не повідомляв про намір не продовжувати угоди також не відповідають дійсності. Власники паїв повідомляли і "Мрію" і Агрофірму ім. Суворова про те, що не мають наміру продовжувати дію угод оренди. Їм відповіли аналогічно - мовляв, угоди укладено в 2016 році, а тому підстав для розірвання немає.

Після зустрічі біля сільради, власники паїв поїхали на поле, де знов стоїть підготовлена до початку робіт техніка "Мрії". Разом з представниками та їхньою охороною. Дискусія продовжилася. Втім, з усього почутого висновок дуже простий - "Мрія" обманула селян, не зареєструвавши угоди одразу у 2013-му. Те, що "яка різниця, ми вам вчасно платили оренду і все було добре" - рябої кобили сон. Це звичайне шахрайство. І не має значення, що тепер у "Мрії" власник - шах з еміратів, а колись був "мєсний жулік". Звісно, віддавати такий ласий шматок - 80 га - не хочеться. "Ми ж його обробляли, готували до посівної". Бо навіщо тоді у 2017-му було переукладати угоди з іншими селянами, якщо вони законні дійсно ще 2 роки і збільшувати тим, хто переуклав, виплати? З тими ж хто не погодився вирішили розібратися так, нахрапом. Аргумент про те, що "тепер цю землю оброблятимуть в сіру" не приймається - най цим переймається сільрада і податкова, а не кришталево чесна "Мрія", чиї земельні оборудки неодноразово ставали темами публікацій.


Що ж до ситуації у Форосні - представники "Мрії" сказали, що сьогодні (червер: авт.) тезніку прибирають і чекають представника селян щоб домовлятись. Про що? Найчеснішим у цій ситуації звісно було би тихенько забратись геть. Якщо буде суд - дати чітку відповідь хто його виграє - агрохолдінг-мільярдер чи купка селян сказати важко. То чи варто роздмухувати конфлікт? Адже люди сказали чітко - техніки "Мрії" на їхній землі не буде. Ми стежитимемо за ситуацією.

260 переглядів0 коментарів
bottom of page