Чума свиней у Котелевому - ситуація сьогодні
top of page

Чума свиней у Котелевому - ситуація сьогодні

Імпровізований дизмат на в’їзді (виїзді) до Черешневої дороги. Клуби густого диму над лісопосадкою біля комплексу і запах горілого м’яса за кілометр… На СТзОВ «Котелеве» зафіксовано спалах африканської чуми свиней. Біля 22 тисяч свиней підлягають знищенню і утилізації.



Для Котелевого це підприємство завжди мало важливе значення – як для сільської казни, так і для бюджету кілька десятків котелівчан, котрі мали там роботу. В останні роки на комплексі, як прийнято в селі називати підприємство, працювали біля 40 жителів села, дехто – сім’ями. Що буде далі? Сьогодні цього не скаже ніхто. Чутки селом ширяться, як той дим над посадкою. Про проблеми на комплексі говорили давно, страх залишитись без роботи, кажуть люди, дамокловим мечем висів десь останніх пів року. Біда прийшла, звідки не чекали. Що спричинило спалах чуми, поки не береться коментувати ніхто, фахівці обходяться черговою для подібних ситуацій фразою «Триває розслідування». Хоча подібних за масштабами катастрофи не пригадують. Величезні збитки для свиногосподарства. Чи не забудуть господарі за своїми проблемами про людей, що лишились ні з чим? Сподіваємось, не забудуть.

Минулої середи взяла участь в засіданні робочої групи Новоселицької громади, яке провела голова МТГ Марія Нікорич. Її учасники визначили заходи з виконання рішення обласної державної надзвичайної протиепізоотичної комісії. Свиногосподарство Котелеве, де, як зазначено у протоколі, зафіксовано масовий спалах африканської чуми свиней, оголошено епізоотичним осередком, на нього накладено карантинні обмеження. Для знищення та утилізації свинопоголів’я виділено дезінфекційні машини, транспортні засоби, бульдозер для проведення робіт з утилізації туш свиней. Визначилися і з місцем для спалювання та захоронення тварин.

Котелеве оголосили зоною захисту, у середу тут працювали робочі групи, до якої увійшли працівники Новоселицької МТГ, старостату, спеціалісти держустанов ветеринарної медицини, працівників поліції. Вони провели подвірний обхід, щоб визначити кількість поголів’я свиней у приватному секторі. За словами старости Володимира Зеліска, обліковано біля 200 свиней у власних господарства котелівчан. Людей попередили про небезпеку, тим, хто збирається до Великодня забити свиней, порекомендували зробити це якомога скоріше. І, звичайно, моніторити ситуацію, про будь-які зміни повідомляти старостат. Наразі в селі все благополучно в питанні АЧС, запевняє староста.

Тим часом обласна протиепізоотична комісія визначила і спеціальну зону нагляду – у радіусі десяти кілометрів від свинокомплексу. До 10-ти кілометрової зони нагляду увійшли наступні населені пункти

Новоселицької МТГ: Новоселиця, Динівці, Довжок, Берестя, Малинівка, Маршинці, Строїнці, Рингач; Ванчиковецької СТГ: Форосна, Щербинці, Черленівка, Ванчиківці, Тарасівці, Костичани; Герцаївської МТГ: Молниця, Лунка Великосілля та село Банчени Острицької ОТГ. Тут власників худоби повідомили, що вони мають моніторити ситуацію, про будь-які зміни повідомляти старостати або ветслужбу.


Ганна ВАКАРЧУК



582 перегляди1 коментар
bottom of page