На кордоні з Молдовою збираються вантажівки, які вже не можуть виїхати з України
top of page

На кордоні з Молдовою збираються вантажівки, які вже не можуть виїхати з України

Зокрема, складна ситуація біля пункту пропуску Мамалига.



Як відомо, уряд прийняв рішення про внесення змін до попередніх актів, згідно з якими з 00.00 7 квітня пропуск осіб (за вийнятком авіаекіпажів, поїзних бригад, тощо) буде здійснюватись лише на автотранспорті і лише через визначені автомобільні пункти пропуску (з урахуванням закриття суміжною стороною. Фактично будуть функціонувати а автомобільних пунктів пропуску: Яготин, Краківець, Ужгород, Тиса, Дяково, Порубне.



Тобто автомобільний пункт пропуску Мамалига закрили повністю. У тому числі і для вантажних автомобілів. В результаті з півночі тут почали збиратися вантажівки з різних областей України та з Молдови, які прямують до сусідньої країни з різноманітними вантажами – від кетчупу і майонезу до паперу. Одночасно митне оформлення вантажів тривало і «фури» вирушили в путь уже з оформленими вантажами. Як пояснили працівники митниці і прикордонної служби на КПП «Мамалига» - всі їхні бази даних уже відімкнені, тому пропуск просто не можливий. Автомобілі, які прямують до Молдови, зареєстровані у цій країні та за кермом яких громадяни Молдови можуть проїхати через КПП «Могилев-Подільський», українським авто можна проїхати лише через КПП «Тудора-Старокозаче» Одеської області. Водії, зрозуміло обурюються, адже в такому випадку їм треба їхати до Кишинева замість 250 км понад 1300 км. Тому єдина порада, яку вони отримали: паркувати машини і їхати додому до кінця обмеження (коли воно буде припинене - невідомо, має бути окреме розпорядження Кабміну), якщо товари такі, що не псуються, або розвертатись до фірм-відправників, якщо це продукти харчування або інші товари, що можуть зіпсуватись. Чи можна було залишити пункт пропуску «Мамалига» відкритим, як більш зручний для тих, хто їде до Молдови, або хоча б організувати пропуск тих авто, які вже виїхали до пунктів призначення з оформленими документами – питання риторичне. Карантин так карантин.

Поки що, як повідомив голова Мамалигівської ОТГ Аркадій Шова, для водіїв організували можливість придбати комплексні обіди в одноразовому посуді в одному з кафе с. Мамалига. Втім, як зазначають прикордонники, очікувати на якусь можливість перетнути кордон через КПП «Мамалига» не варто. Скільки авто ще в дорозі до пунктів пропуску, залишається лише здогадуватись.

2 365 переглядів0 коментарів
bottom of page