Фоторепортаж: хроніка повені
top of page

Фоторепортаж: хроніка повені

Максимальної висоти хвиля – 7,10 метра пройшла ділянку Новоселиці учора близько дев’ятої ранку.

Пізно ввечері хвиля досягла Мамалиги, минувши Драницю, де також завдано великої шкоди. Людей з найбільш повененебезпечних ділянок, зокрема у Новоселиці, Мамализі, Маршинцях, Тарасівцях рятувальники і представники місцевої влади евакуювали ще у вівторок увечорі і у середу вранці. Декого забирали вже, як вода підійшла. Більшість людей усе ж вирішила залишатись вдома або з допомогою друзів перебралась до них, щоб перебути цю страшну біду.

Тим часом, особовий склад рятувальників уже дві доби – на ногах, на цілодобовому чергуванні, безпосередньо на місцях допомогу жителям надають і районна влада, і ОТГ, ознайомитись із ситуацією приїхав нардеп. Рятувальники і волонтери допомагають людям пересуватись (на човнах), підвозять продукти і воду.

- Усе починалося з чергування на Герцаївському мосту, де виставили пост, - каже головний еменесник району Богдан Сольський, - а вже з вівторка чергуємо на різних ділянках аж до Мамалиги, до молдовського кордону. Евакуювали 31 особу, доставляємо людям харчі і воду, моніторимо ситуацію на річці, перевозимо на човнах тих, хто не може самостійно вибратись із дому, або дістатись до нього.

Велика вода поступово спадає. Але проблем вона принесла чимало. Їх тільки почали підраховувати. Люди з досвідом ліквідації наслідків паводків кажуть, що все лише починається: осушити, почистити, продезінфікувати, відремонтувати, відбудувати, відновити і ще з десяток таких «від». Благо, не буде руйнацій 2008-го, все, що було з саману, пішло з водою тоді ще, люди, зокрема і з допомогою держави, відбудувались. Втім проблем вистачає.

- Ми зараз вираховуємо масштаби збитків, яких нам завдав цей паводок, – коментує ситуацію начальник районної комісії ТБ та НС голова РДА Олег Мельничук. – Вода ще не спала, тому говорити про якісь остаточні цифри не можемо, все змінюється навіть не по годинах, а по хвилинах. За останніми даними підтоплено 967 житлових будинків, одне сміттєзвалище і одне кладовище, 780 надвірних туалетів, 886 криниць, 22898 жителів, 815 дітей. Постраждали і сільгоспугіддя. Присадибні ділянки. Шкоди завдала не лише повінь, а ще й зливи та град. Потерпіли села Несвоя, Слобода, Довжок, Малинівка. Повторюю, збитки рахувати зарано, адже вони величезні.

Марія Нікорич, голова Новоселицької ОТГ:

- Вода щойно почала сходити. На цей час можна сказати, що від повені потерпіли м.Новоселиця, село Маршинці, від рясних дощів - окремі об’єкти в с. Слобода, дорожня інфраструктура у Шишківцях, Строїнцях, Слободі, Котелевому. Особливо потерпіли 13 житлових будинків у Новоселиці, 5 – у Маршинцях, підтоплено 315 присадибних ділянок у Новоселиці, 331 – в Маршинцях, два пішохідних переходи через малі річки у Новоселиці, дорогу Новоселиця-Герца в Маршинцях, міст через Прут, який досі під водою. Все це попередньо, бо до багатьох будинків немає підходів. Крім того, підтоплені 225 присадибних ділянок в районі «Поле чудес» – це вже через зливи, один житловий будинок, 48 підвалів багатоповерхівок, підвали адмінбудівлі на Центральній, 37, районної лікарні, каналізаційно-насосна станція, територія ЗОШ №3, школа у с. Слобода. Досі знеструмлені окремі житлові будинки у Рингачі, Маршинцях і Новоселиці, де досі стоїть вода. Досі значна частина жителів залишаються відрізаними від «суходолу». Воду, продукти харчування ми доставляємо човнами і катамаранами. Тут я хочу висловити велику вдячність всім, хто приймав рішення про реалізацію проекту «Підвищення рівня безпеки життєдіяльності в районі р. Прут» в Новоселицькому районі. Все, що було придбано під час реалізації цього, та інших, попередніх проектів, стали нам у пригоді. Зараз завдання – відкачка води з підтоплених будинків.

996 переглядів0 коментарів
bottom of page